Een derde van de festivalbezoekers loopt wel eens weg bij optredens omdat de muziek te hard staat, zegt de Nationale Hoorstichting. Dat blijkt uit een onderzoek van de stichting onder duizend jongeren. Dat zou betekenen dat bij een stevig concert jijzelf, of degene links of rechts van jou niet echt blij is met het harde geluid. We belden even met Kelly Coenen van de Hoorstichting.
Waarom is hard geluid erg?
"Ruim zeven op de tien mensen geeft aan wel eens last te hebben van hun gehoor na een festival. Bijvoorbeeld een piep of een doof gevoel. Dat zijn tekenen dat een klein gedeelte van je gehoor beschadigd is geraakt."
"Als dat vaker gebeurt kun je daar echt last van krijgen. Het AMC heeft vorig jaar een onderzoek gedaan onder jongeren van 12 tot 25, met een ruis en pieptest. Een kwart van hen scoorde niet goed. Dat is een teken dat daar beginnend gehoorverlies is. "
Ok, maar oordoppen worden intussen wel steeds populairder...
"Het is goed dat steeds meer jongeren oordoppen in doen. Een paar jaar terug zei 4 procent wel eens oordoppen te dragen, nu draagt een op de drie bezoekers oordoppen. De sociale norm is veranderd. Het is gelukkig niet langer raar."
"Maar het blijft nog steeds een probleem. We hebben met veel grote festivals, poppodia en clubs afspraken gemaakt over geluidsnormen. Maar jongeren denken dat die afspraken in het hele land gelden. Dat is niet zo. Er zijn veel plekken waar de muziek nog wel te hard staat. Bij sommige optredens staat de muziek zo hard, dat zelfs oordoppen je niet beschermen tegen gehoorschade. Dat weten veel jongeren dus niet."
Waarom staat die muziek eigenlijk zo hard?
"Wat vaak als reden gegeven wordt is dat jongeren de muziek willen voelen. Festivals willen gewoon een goed volume hebben. Je ziet ook vaak dat verschillende dj's tegen elkaar opbieden. Daardoor is er geen rustmoment meer in de muziek, waardoor alles steeds harder moet. Wanneer je meer speelt met pieken en dalen, dan hoeft het allemaal niet zo hard."
Waarom doen festivals er niet zelf wat aan?
"In 2014 is er een convenant gesloten en we merken dat er sindsdien veel verbeterd is. Veel organisatoren nemen hun verantwoordelijkheid om hun bezoekers voor te lichten. Er zijn ook veel festivals die oordoppen ter plekke aanbieden. De helft van de jongeren zegt dat ze voorgelicht worden."
"We proberen festivals daarvoor alle informatie te geven. Dit onderzoek geeft voor hen ook aan dat het geluid niet alleen vanwege regelgeving naar beneden moet, maar dat bezoekers het geluid soms ook te hard vinden. Als niemand van die harde muziek wil, waarom doen we dat eigenlijk nog?"