BBC had comedyprogramma's klaarliggen voor kernoorlog
Als Groot-Brittannië zou worden getroffen door een atoomaanval, was de BBC goed voorbereid. Uit het War Book van de omroep blijkt dat er geheime studio's en bunkers voor BBC-personeel klaarstonden. En dat er comedyprogramma's geregeld waren om het volk te vermaken tijdens de apocalyps.
De BBC geeft voor het eerst uitgebreid inzage in de plannen die klaarlagen voor een kernoorlog. De nationale omroep zou in dienst gesteld worden van de overheid en de Britten zouden worden geïnformeerd vanuit elf bunkers verspreid over het land. Het hoofdkwartier zou in Worcestershire zijn, twee uur rijden vanuit Londen.
Negentig medewerkers zouden naar Worcestershire worden geëvacueerd, onder wie technici, presentatoren en redacteuren. Opvallend genoeg viel het hoofd van de BBC niet onder de uitverkorenen. Wie was geselecteerd mocht niks tegen zijn echtgenote zeggen; zij waren ook niet welkom in de atoombunkers.
Er lag een brief klaar voor uitgekozen medewerkers, waarin hun werd aangeraden voor dertig dagen kleren en toiletartikelen mee te nemen, evenals wat te lezen of ander vermaak. Eten was niet nodig, er zouden vijf kant-en-klaarmaaltijden per dag zijn, met de benodigde 2400 calorieën. De brief moest na lezen worden vernietigd.
Dit is de Wartime Broadcasting Service. Dit land is aangevallen met kernwapens.
Als het codewoord 'Falsetto' zou worden genoemd, zou de omroep een waarschuwing aan de natie versturen. Die was van tevoren al opgenomen, zodat luisteraars een vertrouwde stem zouden horen.
"Dit is de Wartime Broadcasting Service", luidde de laatste versie van die opname. "Dit land is aangevallen met kernwapens. Communicatie is ernstig verstoord, het aantal slachtoffers en de omvang van de schade zijn nog niet duidelijk."
Verder werd in de uitzending afgeraden te reizen ("Daar wint u niets mee."), moest voedsel voor zeker 14 dagen gerantsoeneerd worden en water bespaard ("Water betekent leven.").
Batterijen
Opvallend genoeg had de BBC ook oude opnames van de radiocomedy's The Goon Show en Round the Horne en het spelprogramma Just a minute in de kluis liggen. Daarmee zou de natie opgebeurd moeten worden. Uiteindelijk werd daarvan afgezien, omdat mensen tussendoor beter hun radiobatterijen konden sparen.
Toen de Koude Oorlog afliep stopte de BBC met het bijwerken van de plannen. Het War Book moest in 1992 zelfs worden vernietigd, omdat het nooit meer gebruikt zou worden. Een medewerker bewaarde echter enkele versies van de plannen.
"Ik kon het niet vernietigen", zegt de redder van de documenten nu. "Ik wist zeker dat mensen dit later nog interessant zouden vinden."