Dit weekend begint in Amsterdam de Euro Pride, de Europese editie van de Gay Pride. Maarten Bos (28) en Iris Boelhouwer (23) zijn vaste bezoekers, maar dit jaar is er één verschil: hij gaat wel, zij gaat niet.
"Ik vind het voor mezelf een te groot risico", zegt Iris. Na de aanslag op de homoclub in Orlando en met de gebeurtenissen van Nice nog in haar achterhoofd, is ze bang dat een aanslag dit keer ook Nederland zou kunnen treffen.
Maarten snapt die angst, maar heeft er zelf geen last van. "Ik denk dat het belangrijk is juist wel te gaan om een geluid af te geven." Beiden delen hun overwegingen:
Dj Carlos Valdes draait tijdens de Canal Parade van 6 augustus op één van de boten die door de grachten vaart. "Ik maak me wel zorgen, maar ga wel gewoon. Een aanslag kan ook in de tram of metro gebeuren. Bovendien is er geen concrete dreiging, zoals bij Sensation. Dat vond ik veel enger."
Toch begrijpt hij eventuele ongerustheid. "Ik kan me voorstellen dat je zegt: ik ontwijk bepaalde plekken. Maar het is wel wat terroristen willen: dat we allemaal bang zijn."
Laurens Buijs, socioloog aan de UvA en actief als spreker tijdens de Pride, vindt het goed dat mensen het over eventuele angsten hebben. "Door je open te stellen voor andere meningen, kun je beter rationaliseren."
Al blijft dat volgens Buijs lastig. "Als je een kansberekening maakt, weet je dat de kans dat je slachtoffer wordt van een aanslag héél klein is. Maar met al die beelden op tv, kun je niet van mensen vragen zo te denken. Beter is om je gevoel te delen."
Dat er juist ook bij de Euro Pride over gepraat wordt, snapt hij wel. "Het is een groot evenement dat een bepaalde symbolische waarde heeft. Ik snap dat mensen de link leggen."
Geen concrete aanwijzingen
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) riep eerder organisatoren van homo-feesten op goed met de lokale autoriteiten over de veiligheid te overleggen. "Vanwege de schietpartij in Orlando hebben we hier extra aandacht voor gevraagd", zegt een woordvoerder. "Er zijn geen concrete aanwijzingen dat juist die feesten een doelwit zijn, maar het is voorstelbaar."
De discussie verbaast Euro Pride-woordvoerder Danny de Vries dan ook niet. "Het dreigingsniveau is substantieel, dus het is logisch dat mensen het erover hebben. Er zijn veel grote evenementen in Nederland waarbij dit speelt."
Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat weten dat er al langere tijd 'zichtbare en onzichtbare' veiligheidsmaatregelen zijn genomen en dat bij grote evenementen 'extra waakzaamheid' geldt. "Dat geldt vanzelfsprekend ook voor de Euro Pride. Al is op dit moment geen concrete dreiging bekend."
De Vries zegt nauw in contact te staan met de gemeente. "We doen er samen alles aan het evenement goed en veilig te laten verlopen. Dat mag je ook verwachten. We houden met van alles rekening. Wij zijn extra alert, net als iedere Nederlander dat denk ik is. Mensen moeten gewoon lekker komen."