Woordvoerder Seibert links van bondskanselier Merkel
NOS Nieuws

Duitsland waarschuwt: Turkije geen EU-lid met doodstraf

De Duitse regering zegt dat Turkije het lidmaatschap van de Europese Unie kan vergeten als het land kiest voor herinvoering van de doodstraf. De waarschuwing kwam uit de mond van de woordvoerder van bondskanselier Merkel, Steffen Seibert.

Seibert zei tegen verslaggevers in Berlijn dat de EU een gemeenschap van waarden is. De instelling van de doodstraf heeft tot gevolg dat zo'n land geen lid kan zijn, zei Seibert.

Duitsland wacht net als de andere EU-landen de ontwikkelingen in Turkije af, maar het standpunt over de doodstraf staat vast. Seibert zei dat Duitsland de doodstraf onder alle omstandigheden afwijst. De instelling van de doodstraf betekent meteen dat de onderhandelingen over een Turks lidmaatschap worden beëindigd, deelde Merkels woordvoerder mee.

Mogherini

Federica Mogherini, chef buitenland van de Europese Unie, liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. Zij herinnerde de Turken eraan dat het land de Europese Conventie voor de Mensenrechten heeft ondertekend en als lid van de Raad van Europa de doodstraf niet mag invoeren.

"Laat ik duidelijk zijn: een land dat de doodstraf wil invoeren kan geen lid worden van de Europese Unie", zei Mogherini in Brussel voor het EU-beraad over de ontwikkelingen in Turkije.

Premier Yildirim zei vandaag dat Turkije niet overhaast zal handelen met de doodstraf, maar dat het land tegelijkertijd de roep om de doodstraf uit de bevolking niet mag negeren. Bij bijeenkomsten met president Erdogan werd in spreekkoren om herinvoering van de doodstraf geroepen, om de coupplegers te straffen.

Yildirim zei in eerste instantie dat het een goed middel is om coupplegers af te schrikken. Tijdens een persconferentie schoot de premier vol toen hij vertelde hoe zijn zoontje hem vroeg waarom soldaten op hun eigen bevolking schoten.

De Turkse premier Yildirim krijgt het even te kwaad tijdens een persconferentie

President Erdogan noemde de roep om herinvoering van de doodstraf een gerechtvaardigde wens, die aan het parlement moet worden voorgelegd.

VS en EU bezorgd

Zowel de VS als de EU is bezorgd over de Turkse reactie op de mislukte militaire coup van vrijdag. Zij laten Turkije weten dat de democratische en juridische rechten moeten worden gehandhaafd bij de vervolging en berechting van de coupplegers. De Amerikaanse minister Kerry, die ook in Brussel is, waarschuwde de Turkse regering.

Ook herhaalde hij dat Turkije met bewijzen moet komen als het vraagt om de uitlevering van de Turk Fethullah Gülen, die in ballingschap in de VS woont. De Turkse president Erdogan houdt Gülen verantwoordelijk voor de organisatie van de staatsgreep.

Kerry zei dat een formele afhandeling van een uitleveringsverzoek vraagt om bewijzen, niet om beschuldigingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl