Minister Ursula von der Leyen (midden) in gesprek met Duitse militairen
NOS Nieuws

Duitsland wil grotere rol voor Bundeswehr

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

De Duitse regering vindt dat de Bundeswehr een grotere rol moet spelen in zowel binnen- als buitenland. Dat zei de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen (CDU) bij de presentatie van een rapport over de toekomst van het Duitse leger. "De wereld is veranderd. Maar ook de rol van Duitsland is veranderd. We maken ons niet groter dan we zijn, maar ook niet kleiner."

Vanwege het Duitse verleden ligt de inzet van het leger gevoelig. Hoewel Duitsland al langer meedoet aan internationale defensiemissies, wil het land nu actiever samenwerken met de NAVO en de Europese Unie op het gebied van veiligheid. "Duitsland is bereid om meer verantwoordelijkheid te nemen en te leiden", zegt Von der Leyen. "Maar nooit alleen, altijd samen met anderen."

Duitsland is bereid om meer verantwoordelijkheid te nemen en te leiden. Maar nooit alleen, altijd samen met anderen.

Ursula von der Leyen, minister van Defensie

De Duitse grondwet verbiedt in principe de inzet van het leger in eigen land, met uitzondering van natuurrampen en grote aanslagen na. In dat soort gevallen kunnen militairen worden ingezet om de politie te ondersteunen. Er is alleen nog nooit geoefend op deze samenwerking. Na de aanslagen in Brussel en Parijs is het besef gekomen dat dit wel moet gebeuren. Von der Leyen: "We gaan hierop oefenen. Maar militairen worden alleen ter ondersteuning ingezet, de politie houdt de leiding."

Von der Leyen noemt het een doorbraak dat de Duitse deelstaten toestemming hebben gegeven voor zelfs maar een oefening. "Het werd hoog tijd", zegt de politica die geldt als een potentiële opvolger van Angela Merkel.

Kansen na brexit

Duitsland pleit al langer voor verdere Europese defensiesamenwerking. Von der Leyen leek dan ook ronduit opgelucht dat de Britten uit de EU stappen. "Wordt het makkelijker nu ze weg zijn? In één woord: ja." Volgens de minister blokkeerden de Britten elke vorm van samenwerking op het gebied van defensie. "Zelfs een Europees Mobiel Hospitaal, dat hard nodig is, werd tegengehouden. Alleen omdat het woord 'Europees' in de naam staat."

Von der Leyen denkt dat veel EU-burgers gefrustreerd zijn over Europa, juist omdat initiatieven op het gebied van veiligheid niet van de grond kwamen. Dat vinden burgers juist belangrijk. Ze noemde de Duits-Nederlandse defensiesamenwerking als voorbeeld van een samenwerking die verder kan worden uitgebouwd. Daarbij kondigde ze aan dat Frankrijk en Duitsland samen het initiatief nemen.

Duits vreemdelingenlegioen?

Om de grote terugloop van militairen tegen te gaan, kijkt Duitsland over de grenzen. Het land overweegt het leger open te stellen voor alle EU-burgers. Vooralsnog wijst de militaire vakbond dit idee af vanwege de "bijzondere band tussen staat en militair." De bereidheid om te sterven kan volgens de voorzitter van de vakbond niet voor elke willekeurige staat of opdrachtgever gelden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl