Er wonen meer schapen dan mensen op de Faeröer-eilanden. Op de eilandengroep ten noorden van Groot-Brittannië en ten westen van Noorwegen zijn de dieren een belangrijke bron van inkomsten. De toeristenorganisatie 'Visit Faroe Islands' heeft ze nu voor iets heel anders ingezet: om de landschappen van de eilanden vast te leggen zijn er camera's geïnstalleerd op de ruggen van de schapen. Zo creëert het land zijn eigen Google Street View.
Het initiatief voor het project komt van Durita Dahl Andreassen, een medewerkster van Visit Faroe Islands. Samen met een lokale herder en een uitvinder heeft zij vijf schapen voorzien van een 360°-camera. Ze hebben het project Sheep View 360 genoemd.
Durita zegt op de website van het project dat de Faeröer-eilanden prachtige wegen hebben. Volgens Durita wordt het hoog tijd dat de eilanden ontdekt worden door de rest van de wereld. "Maar we hebben een probleem: we bestaan niet op Google Street View", schrijft Durita. "Terwijl dat bij bijna heel Europa wel het geval is."
Hoe werkt het?
Om dit voor elkaar te krijgen heeft Durita er zelf maar voor gezorgd dat heel de wereld kan meegenieten van de, in haar ogen, prachtige landschappen van de eilanden. De camera's die op de ruggen van de schapen vastzitten maken foto's en video's van de omgeving terwijl de dieren rondlopen of rustig staan te grazen. Kleine zonnepanelen zorgen ervoor dat de camera's kunnen blijven draaien.
De foto's worden naar Durita verstuurd zodat zij ze met behulp van de gps-coördinaten zelf kan uploaden op Google Street View. Zo kan je dus als het ware door de ogen van een schaap het eiland bekijken.
Nu Google nog
Hoewel de camera's mooie beelden kunnen maken van de bergen en paden waarop de schapen rondlopen, komen de wegen nog niet zo goed in beeld. Durita wil daarom met een petitie ervoor zorgen dat Google alsnog naar de Faeröer-eilanden komt om de "grote woeste wegen" vast te leggen.
Google heeft nog niets toegezegd maar heeft wel laten weten dat iedereen vrij is om zijn eigen Street View op te zetten. Om daarbij te helpen kun je zelfs de camera's van Google lenen.