Een man laat zijn moedervlekken onderzoeken in het VUmc
NOS Nieuws

'Verdachte huidplekjes sneller zelf opsporen'

Zo'n 65 procent van de Nederlanders checkt de eigen huid niet vaak genoeg op verdachte plekjes. Dat concludeert Stichting Melanoom op basis van een enquête onder ruim 1000 Nederlanders tussen de 20 en 50 jaar. Via een bewustwordingscampagne wil de stichting Nederlanders wijzen op het risico daarvan: het ongemerkt ontwikkelen van huidkanker.

"Het advies is om één keer per kwartaal de hele huid te checken", zei stichtingsdirecteur Astrid Nollen-De Heer in het NOS Radio 1 journaal. "Uit ons onderzoek kwam naar voren dat met name jongeren hun huid relatief weinig checken. Terwijl melanoom in de top-3 staat van meest voorkomende soorten kanker onder jongeren."

Huidkanker was in 2015 na darmkanker de meest voorkomende kankersoort. Er waren vorig jaar 14.700 nieuwe gevallen van huidkanker. Jaarlijks worden zo'n 6000 mensen gediagnosticeerd met een melanoom, de agressiefste vorm van huidkanker. Het vroeg opsporen ervan kan erger voorkomen. Daarom start de stichting vandaag met de campagne #Checkjezelf.

In Nederland worden jaarlijks zo'n 6000 mensen gediagnosticeerd met een melanoom

Herkenningspunten

Vijf jaar geleden kreeg Nollen-De Heer zelf de diagnose melanoom. Met een experimentele behandeling werd de kanker bij haar uiteindelijk bestreden.

"Ik wist dat ik mijn huid in de gaten moest houden, maar niet waar ik specifiek op moest letten", zei Nollen-De Heer. Daarbij valt te denken aan het ontstaan van nieuwe plekken, een moedervlek die meerdere kleuren heeft, of een moedervlek die verandert.

Zon schaadt

Zonnige dagen vereisen extra oplettendheid. "De zon is een grote veroorzaker van melanoom. Bij kinderen in de groei is er sprake van een snelle celdeling. Schade die de zon daarbij kan aanrichten, herstelt niet goed en kan zich op latere leeftijd uiten in melanoom."

Goed smeren met zonnebrand is daarom het devies. "En herhaaldelijk. Om de twee uur en met een goede factor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl