Rusland heeft toegezegd meer informatie te geven aan het internationale MH17-onderzoeksteam
NOS NieuwsAangepast

Nederland heeft Rusland opnieuw gevraagd om radarbeelden MH17

Nederland heeft Rusland gevraagd om alsnog extra radargegevens over de crash van vlucht MH17 te verstrekken. Ook wil Nederland graag gegevens ontvangen over Buk-raketinstallaties.

Een Nederlandse delegatie van het Openbaar Ministerie en de politie legde dit verzoek bij hun Russische collega's neer tijdens een tweedaags bezoek aan Moskou.

Aanleiding voor het bezoek aan Moskou was het rechtshulpverzoek dat in 2014 werd ingediend bij Rusland. Daarin vroeg Nederland onder meer om gegevens over Buk-raketinstallaties. Het internationale Joint Investigation Team (JIT) heeft die informatie nodig voor haar strafrechtelijke onderzoek.

Medewerking

Een deel van de informatie had Rusland al verstrekt, maar de gegevens over onder meer de wapens ontbraken nog.

"De Russen hebben nu tegen de Nederlandse delegatie gezegd dat ze hun medewerking zullen geven aan de verdere uitvoering van het rechtshulpverzoek. Dat stellen wij op prijs", zegt de OM-woordvoerder.

Oekraïne

Het meewerken van de Oekraïense autoriteiten was geen onderwerp van gesprek, schrijft het OM op zijn website. "Daar zijn door de Nederlandse delegatie geen uitspraken over gedaan, behalve de algemene mededeling dat de samenwerking binnen het JIT uitstekend verloopt."

Een Russische woordvoerder van justitie liet gisteren aan persbureau Tass weten dat zijn land bereid is om samen te werken bij het onderzoek naar het neerstorten van het Malaysia Airlines-toestel. "We zullen alle vereiste wettelijke assistentie verlenen die nodig is voor een volledig en objectief onderzoek."

Of Rusland die belofte ook echt zal nakomen, is nog maar de vraag, zegt Rusland-correspondent David Jan Godfroid. "Justitie in Rusland zal alleen informatie geven die niet duidt op enige Russische betrokkenheid. Het land wil namelijk koste wat kost voorkomen dat het verantwoordelijk wordt gesteld voor de MH17-ramp. Als Nederland vraagt om specifieke rakettypes die alleen in Rusland worden gebruikt, zal Rusland die informatie niet geven. Maar over raketsystemen die zowel in Rusland als in Oekraïne beschikbaar zijn, zal Rusland waarschijnlijk wel iets willen vertellen", aldus Godfroid.

Het JIT presenteert na de zomer de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek naar de crash van vlucht MH17. Het gaat dan om het wapen waarmee het vliegtuig is neergehaald en de exacte locatie waar het wapen is afgevuurd.

Alle 298 inzittenden kwamen om het leven bij de vliegramp op 17 juli 2014.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl