NOS Nieuws

Er zitten grenzen aan de Limburgse gastvrijheid voor bevers

Het is voorspoedig met ze gegaan, de tien Duitse bevers die in 1992 in Limburg werden uitgezet. De dieren werden met open armen ontvangen, want de bever, die hier sinds de achttiende eeuw niet meer voorkwam, hoort volgens de provincie in Limburg thuis.

Dat vonden de bevers zelf ook, gezien het tempo waarmee ze zich hebben voortgeplant. Een kleine kwart eeuw later bestaat de diersoort in Limburg uit bijna 600 exemplaren.

Veel Limburgers vinden dat te veel, want de knaagdieren zetten hun omgeving helemaal naar hun hand. Als bouwers en baggeraars blokkeren ze watergangen, graven ze gangen, bouwen ze burchten en knagen ze bomen om. Voor boeren zijn de dieren een plaag omdat ze gewassen opvreten.

Overnemen

De overlast is zo groot, dat Limburg aan andere provincies heeft gevraagd of die een deel van de beschermde dieren willen overnemen. Tot nu toe heeft zich nog geen provincie gemeld die gastheer wil zijn voor de Limburgse bever.

Bevers in Limburg leveren problemen op

Het is ook de vraag of dat zou helpen, zegt Vilmar Dijkstra van de Zoogdiervereniging. "Het is hooguit een tijdelijke oplossing. In het Ruhrgebied in Duitsland en rond de Maas in België zijn er zo veel, die komen vanzelf weer deze kant op. Ze kunnen wel 100 kilometer zwemmen op zoek naar een goede verblijfplaats."

Bevers zijn volgens Dijkstra zeer nuttig voor de biodiversiteit. "Andere soorten floreren door de aanwezigheid van bevers. Ze zorgen voor openheid in bossen, waardoor kruiden en grassen kunnen groeien. De omgeving wordt daardoor aantrekkelijk voor vlinders, libellen en amfibieën."

Dijkstra vindt dat Limburg met de bevers moet leren omgaan. "We wilden ze terug in onze natuur, maar pas nu lijken we te beseffen welke schade ze aanrichten. Daar moet je goed op anticiperen, bijvoorbeeld door het aanbrengen van pijpen in dammen. Met dit soort slimme oplossingen maak je van een probleem-bever een functionele bever."

Wolven zijn een vijand van de bever, die kunnen veel problemen oplossen.

Hans Heijnen van de Natuur- en Milieufederatie Limburg.

Ook Hans Heijnen van de Natuur- en Milieufederatie Limburg denkt dat het geen zin heeft om bevers te vangen en ergens anders uit te zetten. "Limburg is zo'n goede omgeving voor ze, dat er altijd weer andere zijn die hun plaats innemen."

Heijnen hoopt op een snelle terugkeer van de wolf. "Wolven zijn een vijand van de bever, die kunnen veel problemen oplossen."

De meeste provincies die hebben gereageerd, willen geen bevers opvangen omdat ze verwachten dat de diersoort inderdaad vanzelf hun kant op komt. Heijnen ziet dat als een verrijking van de natuur. "Bevers zijn inheemse dieren die hier altijd hebben gezeten. Ze horen bij ons ecosysteem. Geef ze een plek in de natuur, dan blijven ze vanzelf weg van de landbouw."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl