Team Delft bij de Amazon Picking Challenge

Bestelling in webwinkel eerder in huis dankzij deze Delftse robotarm

Een robotarm bouwen die het verschil ziet tussen een tandenborstel en een teddybeer én ze ook nog eens op de goede plek kan leggen. Dat was de uitdaging die webshop Amazon gaf aan technische universiteiten over de hele wereld.

Gisteren was er Nederlands succes. De TU Delft won de wedstrijd in samenwerking met Delft Robotics. De wedstrijd werd dit jaar voor de tweede keer gehouden. Zestien technische universiteiten deden mee. Voor Team Delft was het de eerste keer.

Kanter van Deurzen was een van de teamleiders van de Delftse ingenieurs. "Amazon heeft het ons niet makkelijk gemaakt met deze challenge. Robots gaan altijd van positie A naar positie B, maar zodra ze verschillende producten uit een bak moeten herkennen, wordt het lastig."

Kanter van Deurzen

Deze taak wordt in de robotica ook wel bin picking genoemd. "Een van de moeilijkste situaties voor robots", zegt Kanter.

En zo ziet het eruit:

Volgens de teamleider was het vooral de goede samenwerking tussen Delft Robotics en de TU die ze aan de overwinning heeft geholpen. "De combinatie van een bedrijf dat al heel veel ervaring heeft met het ontwikkelen van robots en al het onderzoek dat is gedaan door de TU Delft zorgde voor een heel sterk team."

De robotarm met de prijs

De wereld verslaan

Eigenlijk bestond de challenge uit twee wedstrijden. Bij de ene moest de robot het goede product oppakken uit een bak en bij de andere moest hij het op de goede plek zetten. Dit waren volgens Kanter twee verschillende opdrachten waarvoor compleet andere software nodig was. "We zijn er heel trots op dat we niet één wedstrijd hebben gewonnen, maar op twee onderdelen heel de wereld hebben verslagen."

We hebben laten zien hoe goed we zijn en daarnaast hebben we zelf ook een enorme ontwikkeling doorgemaakt.

Kanter van Deurzen

De winst kwam de technici niet zomaar aanwaaien. "Het heeft nogal wat bloed, zweet en tranen gekost", zegt Kanter.

Toch hebben ze niet meegedaan voor het prijzengeld van 50.000 euro. "We hebben laten zien hoe goed we zijn en daarnaast hebben we zelf ook een enorme ontwikkeling doorgemaakt. We zijn hier echt beter door geworden."

Online shoppen

De robotarm is niet alleen een leuke prestatie voor de TU Delft en de robotica-industrie, maar het kan ook voordelig voor jou uitpakken. Kanter: "De robot kan producten sneller sorteren dan wanneer mensen dat doen. Tegenwoordig verwachten we dat als je iets 's avonds bestelt, het de volgende dag in huis is. Deze robot gaat die uitdaging aan."

Hij zegt erbij dat werknemers nodig blijven en dat robot en mens steeds meer zullen samenwerken.

Deze winst komt kort na een ander succes voor de TU Delft. Vorige week wonnen studenten een prijs voor hun hyperloop, een capsule die je binnen een half uur van Amsterdam naar Parijs brengt.

Deel artikel: