'Als ik in verpleeghuizen kom denk ik steeds: hoe houden ze het vol'
Jessica Marius wordt wel eens moe van klachten over bezuinigingen en te weinig personeel. Maar deze klachten zijn wel terecht, zegt Marius in een reactie op Facebook over verpleeghuizen die onder de maat presteren. "Het is voor het personeel hard en zwaar werk. Het vraagt veel van je om zo creatief te zijn dat de bewoners goede verzorging krijgen."
In tientallen verpleeghuizen schiet de zorg tekort, zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Het personeel heeft vaak te weinig kennis over dementie, de medicijnverstrekking gaat soms verkeerd en fouten worden niet gemeld.
In veel reacties op Facebook wordt benadrukt dat het niet aan het personeel kan liggen. "Hoed af voor mensen op de werkvloer", zegt Marianne Keyzer. "Ik kom vaak in verpleeghuizen en ik denk steeds: hoe houden ze het vol om hier op deze manier te moeten werken."
Het kan gebeuren dat je 's nachts in je eentje de zorg hebt voor 33 bewoners, van wie sommigen met een psychische stoornis.
Annemiek Erkens vraagt zich dat ook af. "Ik zie het dagelijks op de afdeling waar mijn moeder wordt verpleegd. Die meiden werken zich kapot." Volgens haar wordt er eerst bezuinigd en daarna geconcludeerd dat het niet werkt.
In enkele reacties wordt ook gewezen op de financiële situatie in de geestelijke gezondheidszorg. Marley Blaset: "Het kan gebeuren dat je 's nachts in je eentje de zorg hebt voor 33 bewoners, van wie sommigen met een psychische stoornis. Die horen niet in een verpleeghuis, maar door de bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg komen ze daar wel terecht."
Bewoners liggen volgens Jannie Blankers meer op bed dan dat ze op zijn. "De eersten worden om 20.30 uur al in bed gelegd en als je pech hebt word je er pas om 09.30 uur uitgehaald. En 's middag rusten ze ook nog eens."
De directies zijn alleen nog maar bezig met de gevolgen van de bezuinigingen.
De ouderenbond Unie KBO is "enorm geschrokken" van het IGZ-rapport. "Het laat zien dat de zorg aan kwetsbare ouderen niet op orde is en dat mag niet", zegt directeur Manon Vanderkaa. "De zorg wordt zo lang mogelijk thuis gegeven, waardoor in verpleeghuizen alleen nog maar zware gevallen zitten."
Vanderkaa geeft de schuld aan de scholing. "Jarenlang horen we al dat de zorg zwaarder is geworden. Tegelijk is niet genoeg in de opleidingen geïnvesteerd. Daardoor is er steeds minder gekwalificeerd personeel", zegt Vanderkaa.
Berna Isik betwijfelt dat. Iedereen die voor de zorg gekozen heeft doet dat met zijn hart, zegt ze op Facebook. "Want voor je portemonnee hoef je het niet te doen. De diploma's hebben ze ook niet zomaar gekregen, daar hebben we met z'n allen keihard voor geleerd. Het beleid dat in sommige huizen wordt gevoerd is mede schuldig aan de kwaliteit. En niet te vergeten de (interim)managers, die als eerste in het potje zitten te graaien."