Schandalen op je werk kun je vanaf vandaag melden bij een klokkenluidershuis in Utrecht. Het huis is opgezet om klokkenluiders beter te begeleiden en beschermen als ze aan de bel trekken bij misstanden binnen hun bedrijf.
Voorzitter Paul Loven zegt op Radio 1 dat één van de grote voordelen van het huis is dat er ook socio-psychische begeleiding is voor de klokkenluiders. Dat bieden online platformen, denk aan WikiLeaks, niet. "Klokkenluiders zijn moedige mensen met het hart op de goede plaats. Met dit initiatief willen we steun, opvang en advies bieden."
Hoe werkt het Huis voor Klokkenluiders?
Je maakt een afspraak, wordt ontvangen en gaat in gesprek met een van de medewerkers. "Eerst moet vastgesteld worden dat het echt gaat om een klokkenluiderszaak, en niet om een ruzie tussen werkgever en werknemer", zegt Loven.
Als eenmaal bepaald is dat het echt gaat om misstanden binnen een bedrijf, stelt het klokkenluidershuis een onderzoek in. "Dit onderzoek vindt plaats bij organisaties die daar goed in zijn. Wij geven advies en psychologische begeleiding en alleen als dat nodig is voeren we zelf ook onderzoekstaken uit."
Marcel Oomens van Publeaks, een website die klokkenluiders in contact brengt met de media, vindt de opening van het Huis voor Klokkenluiders een mooie eerste stap in de goede richting. "Het is vooral goed dat er in de Tweede Kamer over nagedacht wordt hoe klokkenluiders worden beschermd."
Oomens zegt dat het goed is dat er naast de praktische gereedschappen die Publeaks biedt ook advies en psychische begeleiding komt. "Mijn gevoel is alleen wel een beetje: too little, too late. Het is al een aantal keer misgegaan met klokkenluiders in Nederland die na hun actie alles zijn kwijtgeraakt. Dit huis en de nieuwe wet zijn een goed begin, maar de vraag is of het voldoende is."