Het dreamteam van Youri Mulder op basis van het toernooi tot aan de kwartfinales: een aanvallend walhalla
NOS Voetbal

Youri Mulder: Ronaldo moet naast me op de bank komen zitten

De kwartfinales van het EK zijn gespeeld, de teams maken zich op voor de slotgevechten. Terwijl het stof van de kwartfinales neerdaalt, de Belgen bekomen en IJsland huiswaarts vaart, overziet NOS-analyticus Youri Mulder het slagveld.

Mulder formeert het ideale elftal en komt daarbij met verrassende vondsten en creatieve keuzes: heel IJsland op de bank, evenals Ronaldo. Hij verklaart het ideale kapsel van Aaron Ramsey en het volleyballen van Boateng. De meest in het oog springende details van een aanvallend dreamteam verklaard.

  • EPA
    Joshua Kimmich: bloedirritant voor een aanvaller
  • EPA
    Jérôme Boateng: een geweldige verdediger én volleyballer

VERDEDIGING

Rechtsback: Joshua Kimmich (Duitsland)

"Kimmich, dat jonge Duitsertje... Bloedirritant voor een aanvaller! Aanvallers moeten druk zetten op de verdediging. Dat doe je door snel naar ze toe te lopen als ze de bal hebben. Meestal speelt een verdediger de bal dan snel weg en kan de aanvaller door naar de volgende. Zo niet Kimmich. Hij heeft een pauselijke rust over zich: hij wacht tot een aanvaller vlak bij hem is en dán speelt hij de bal pas weg. Oeh! Hij is niet de beste verdediger, maar ik kies hem vanwege zijn voetballende kwaliteiten."

Centraal achter: Jérôme Boateng (Duitsland)

"Hij is de beste centrale verdediger, een van de weinigen die ik van mijn vorige opstelling heb behouden. Bovendien: hij is niet alleen een stalen verdediger, maar waarschijnlijk ook nog eens een heel goede volleyballer!" (refereert Mulder aan de opzichtige handsbal en penalty die Boateng daarmee veroorzaakte in de kwartfinale tegen Italië, red.)

Linksback: Jan Vertonghen (België)

"Vorige keer had ik geen enkele Belg in mijn opstelling, nu liggen ze eruit en heb ik er toch eentje tussen zitten. Ik heb een aanvallende opstelling en dan is een robuuste verdediger niet verkeerd. Vertonghen was de beste linksback van dit toernooi. Wát een drive. Vertonghen is de reden dat België uit het toernooi ligt: als hij niet geblesseerd was geweest, had België Wales gewoon op de knieën gekregen."

  • EPA
    Aaron Ramsey: het beste kapsel van het toernooi
  • EPA
    Renato Sanches: de drijvende kracht achter Portugal

MIDDENVELD

Van rechts naar links: Paul Pogba (Frankrijk), Renato Sanches (Portugal), Aaron Ramsey (Wales) en Mesut Özil (Duitsland)

Centraal rechtsmidden: Renato Sanches (Portugal)

"Sanches is de ontdekking van dit toernooi. Hij is heel goed, fanatiek en jong maar al zeer volwassen. Wat dat betreft doet hij me aan Clarence Seedorf denken. Sanches is de drijvende kracht achter Portugal. Meer dan Ronaldo. Ronaldo mag naast me op de bank komen zitten, dan zal ik hem van adviezen voorzien. Bovendien: Ronaldo denkt niet in het teambelang. Dat is volkomen nieuw voor hem. Ik kan dat op de bank heel goed aan hem uitleggen."

Centraal linksmidden: Aaron Ramsey (Wales)

"Ramsey is een van de beste spelers van het toernooi. Wát een loopvermogen en wát een drive. Hij heeft een vrijheid in zijn spelen, je ziet hem genieten van het hoge niveau. Hij bewijst dat je niet per se technisch zeer begaafd hoeft te zijn om het toch heel ver te kunnen schoppen. Meer nog: hij kan natuurlijk niet misstaan in mijn elftal omdat hij het beste kapsel heeft! Hij heeft het wél geverfd, maar de hilarische hanenkam achterwege gelaten. Ideaal!"

  • AFP
    Gareth Bale denkt, in tegenstelling tot Ronaldo, wel in het teambelang

AANVAL

Van rechts naar links: Antoine Griezmann (Frankrijk), Dimitri Payet (Frankrijk), Gareth Bale (Wales)

Linksvoor: Gareth Bale (Wales)

"Waar de meeste spelers twee of drie stappen zetten, heeft Bale aan één stap genoeg. Hij heeft ongekende power, tempo en vermogen. Je kunt echter niet spreken van Gareth Wales: daar doe je Ramsey en Hal Robson-Kanu tekort mee. Wat knap is van Bale: hij is met honderd miljoen de duurste speler, maar maakt zich ondergeschikt aan het teambelang. Daar kan Ronaldo een puntje aan zuigen."

Centraal voor: Dimitri Payet (Frankrijk)

"Ik had niet gedacht dat Payet het team zo zou dragen. Hij heeft zich opgeworpen als de man van Frankrijk. Met Duitsland is Frankrijk de grootste kanshebber voor dit EK en dat is zeker ook te danken aan Payet. Voor dit toernooi waren alleen West Ham United en Marseille in hem geïnteresseerd. Nu hebben alle clubs belangstelling voor hem: van Barcelona tot Chelsea. Hij kan niet ontbreken in mijn elftal."

Fameuze Ijslandfans en hun oerkreten

OP DE BANK

Heel IJsland

"IJsland was de sensatie dit toernooi. Ik las ergens dat ze nooit bang zijn, op één uitzondering na: de enige angst die ze kennen, is dat ze bij het daten op een familielid stuiten. Dan sta je in een café een vrouw te versieren en blijkt het familie te zijn...! Die kans is daar nogal groot. Ze hebben er daarom ook een app voor ontwikkeld: als je met een nichtje of neefje een borreltje staat te drinken, gaat het alarm van je app af. Ha! Die moet ik in mijn team hebben. Bovendien: die ijselijke oerkreten zijn de ideale twaalfde man."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl