Jelena Isinbajeva (links) heeft bij de IAAF een verzoek ingediend om toch naar de Spelen te gaan
NOS Sport

Op 21 juli krijgen 68 Russische atleten een antwoord

Het olympische lot van 68 Russische atleten ligt in handen van het internationaal sporttribunaal CAS. Daarover hebben de betrokken atleten overeenstemming bereikt met het Russisch Olympisch Comité en de internationale atletiekfederatie IAAF.

"De partijen zijn een versnelde procedure overeengekomen, die eindigt met een uitspraak op 21 juli", liet het CAS maandag weten.

De 68 atleten, van wie de namen niet worden genoemd, willen ondanks de langdurige schorsing van de Russische atletiek vanwege de diepgewortelde dopingcultuur deelnemen aan de Spelen van Rio 2016, die op 5 augustus beginnen.

Zij zijn fel gekant tegen een algehele uitsluiting, omdat daardoor ook de 'schone' atleten worden getroffen. Van Jelena Isinbajeva is bekend dat ze bij de IAAF een verzoek heeft ingediend om toch naar Rio te gaan.

Isinbajeva: het zijn eikels bij de IAAF

Het IAAF buigt zich zelf nog over een klein aantal individuele zaken, mogelijk ook die van Isinbajeva. Zij moet net als de andere atleten bij de herzieningscommissie van de atletiekfederatie kunnen aantonen dat ze nooit tot het Russische dopingsysteem heeft behoord en dat ze de afgelopen jaren geregeld is getest in andere landen met een erkend antidopingbeleid.

Primeur

Joelia Stepanova kreeg eind vorige week als eerste atlete uit Rusland toestemming om weer te mogen deelnemen aan internationale wedstrijden. Dat betekent dat ze al tijdens de Europese kampioenschappen, die deze week in Amsterdam worden gehouden, in actie komt.

Joelia Stepanova

De middenafstandloopster onthulde als 'klokkenluidster' eind vorig jaar in een Duitse tv-documentaire het omvangrijke dopingschandaal in haar land. Vanwege die bijdrage aan de strijd tegen doping besloot de herzieningscommissie, waartoe ook de Nederlandse oud-meerkampster Sylvia Barlag behoort, unaniem dat ze onder neutrale vlag mag deelnemen aan wedstrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl