Met je masterdiploma heb je het niet verder geschopt dan een bijbaan als barista en je huis deel je met zeven anderen. Oké, toegegeven: een gechargeerd beeld van waar twintigers tegenaan lopen. Maar dat er wat aan de hand is, mag wel duidelijk zijn. Steeds meer jongeren krijgen een burn-out, er is schaarste op de woningmarkt... en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
De Denker des Vaderlands, Marli Huijer, geeft tips aan twintigers. Wij vroegen haar naar haar boodschap aan die generatie.
Voorgaande generaties hadden veel meer vastigheid.
"Twintigers hebben ongelooflijk veel mogelijkheden, maar vrijwel geen zekerheden", zegt Huijer, die sinds 2015 Denker van het land is. "Als het gaat om de liefde is er veel keus aan partners, je krijgt vaak een tijdelijk contract. Voorgaande generaties hadden veel meer vastigheid."
De drie grote thema's voor twintigers zijn volgens Huijer: liefde, werk en wonen.
Liefde
"Mijn studentes zeggen vaak tegen mij: jullie feministen hebben ervoor gezorgd dat we geen langdurige relatie meer kunnen aangaan. Mannen willen even een relatie met mij, maar zodra ze het niet meer leuk vinden, zijn ze verdwenen, aldus de studentes. En niet alleen vrouwen zeggen dat, maar ook mannen."
"Je moet er bovendien voortdurend goed uitzien en leuk zijn. Relaties voor twintigers hebben weinig duurzaamheid."
Wat is daar aan te doen?
"Je zou het misschien als een experiment kunnen zien dat je in de herhaling, in dit geval dezelfde partner, het nieuwe kunt vinden. Misschien iets minder snel denken: het moet allemaal nieuw en anders en wat langer bij dezelfde partner blijven. Dit zorgt er ook voor dat je elkaar beter leert kennen, een diepere band krijgt."
Carrière
"Jongeren zijn elkaars concurrenten op de arbeidsmarkt en dat is omdat ze geen vaste contracten hebben. Mensen gaan dan enorm investeren in zichzelf. Je bent een soort onderneming. Het risico daarvan is dat je niet meer weet wanneer je moet stoppen. Jongeren zie je tegen burn-outs aanlopen, doordat ze maar door werken."
Wat is daar aan te doen?
"Zorg dat je veel meer als een team werkt, bijvoorbeeld als je zzp'er bent. Dan ga je samen kijken welke eisen je kunt stellen aan een werkgever. Bijvoorbeeld hoe lang jullie over een klus doen, daardoor maak je je sterk tegenover een werkgever."
"Bovendien zou je je leven moeten als een muziekstuk. In de muziek heb je vaste momenten van rust. Zo zou je ook naar je leven moeten kijken, waar zitten de momenten van rust? En kan je die zo organiseren dat ze je aan je opdringen. Als je iedere woensdag gaat fietsen met je vriend, dan zorgt dat ervoor dat je niet verder gaat met werken."
Wonen
"Jonge mensen gaan van de ene kamer naar de andere. Wonen anti-kraak of hebben geen geld om een woning te kopen. Ook daar zit tijdelijkheid en onzekerheid. Dus ook daar zie je concurrentie. Toen ik twintig was, stonden heel veel panden leeg in Amsterdam. De bedoeling was om die allemaal neer te halen en dure panden van te maken. Mijn generatie heeft door te kraken, dat voorkomen. Dat speelt nu niet, want in grote steden vínd je niet eens een leeg huis."
Wat is daar aan te doen?
"Politiek strijd voeren, de overheid duidelijk maken dat die sociale huursector zo uitgekleed moet worden en dat er voor jongeren voldoende woningen beschikbaar voor jongeren."
Studie
"Van studenten wordt verwacht dat ze zo snel mogelijk hun studie afronden. Dat betekent dat in plaats van dat ze gewoon de tijd en rust hebben om te studeren, ze bijvoorbeeld binnen een jaar voldoende punten moeten halen, anders krijgen ze een negatief studieadvies. Dat keurslijf zorgt ervoor dat studenten zich gaan gedragen als consumenten. Ze zeggen tegen hun docenten: we willen wel die punten, schiet een beetje op."
Wat is daar aan te doen?
"Als je jezelf dwingt om echt voor de interesse te gaan niet bij alles denkt: ga ik dat vak wel halen? Dan kun je het systeem misschien loslaten en dan realiseer je je dat je je ontwikkelt."