Kamer voelt niets voor herinvoering dienstplicht
De Tweede Kamer voelt niet voor het plan van CDA-leider Buma om de dienstplicht opnieuw in te voeren. VVD, PvdA, SP, PVV en D66 vinden het vreemd dat Buma met name jonge raddraaiers wil verplichten om een poosje in het leger te gaan.
De VVD-fractie stelt dat Nederland een beroepsleger heeft, dat geen behoefte heeft aan tienduizenden jongeren. Bij de verbetering van de krijgsmacht gaat om volgens de liberalen om beter materieel. Bovendien kost dit plan erg veel geld.
PvdA-Kamerlid Eijsink verbaast zich vooral over het heropvoedingsdeel van het plan. Het leger is er niet om raddraaiers in het gareel te brengen, vindt ze. Ze zegt het plan bijna kwetsend te vinden voor de huidige beroepsmilitairen, die zeer gemotiveerd zijn en professioneel hun leven in de waagschaal stellen voor de nationale veiligheid.
Dat standpunt heeft ook D66. Kamerlid Van Weyenberg vindt dat Buma het belang en de waarde van een gemotiveerd beroepsleger onderschat. Hij verwijst naar de reactie van de militaire vakbond VBM, die stelt dat de krijgsmacht geen jeugdbeleidings- of jeugdzorgorganisatie is, maar een professionele militaire organisatie. "Zo is het", zegt Van Weyenberg.
Maatschappelijke stage
Van Dijk (SP) vindt het vreemd om de dienstplicht weer in te voeren, terwijl die destijds met goede redenen is afgeschaft. Hij zegt wel voor een herinvoering van de maatschappelijke stage in het onderwijs te zijn. "Maar de militaire dienstplicht weer invoeren? Nee."
PVV-leider Wilders twittert dat "Marokkaanse straatterroristen" niet in het leger moeten worden opgeleid tot IS-strijders.
Verschillende Kamerleden wijzen erop dat de groep Bontes/Van Klaveren een soortgelijk plan heeft voorgelegd aan de Tweede Kamer. Zij stelden dat de dienstplicht zou kunnen helpen bij het op orde brengen van de krijgsmacht en bovendien zou kunnen helpen voorkomen dat niet-westerse allochtonen in de criminaliteit belandden.
De twee Kamerleden, die volgend jaar als VNL aan de Tweede Kamerverkiezingen willen meedoen, kregen toen geen enkele steun.