Internationaal zakencentrum op de Zuidas in Amsterdam
NOS Nieuws

Amsterdam ideaal als 'nieuw Londen', maar de bonussen zijn te laag

Welke stad moet het nieuwe financiële centrum van Europa worden? Nu Londen wegvalt vanwege de brexit, moet er een nieuwe ‘City’ worden gevonden. Amsterdam is een goed alternatief, schrijft The New York Times.

Volgens James B. Stewart, columnist van de krant, zijn de grote bedrijven voorlopig nog niet van plan om Londen te verlaten. Maar op termijn zou het goed kunnen dat veel Europese hoofdkantoren verkassen naar een andere stad.

Stewart maakte op basis van eigen onderzoek een overzicht van Europese hoofdsteden die over een tijdje weleens het nieuwe financiële hart van Europa kunnen gaan worden. Amsterdam scoort in dat overzicht het best. "Niet alleen spreekt 90 procent van de Nederlanders Engels, veel van hen spreken het nog beter dan de Engelsen zelf", zegt de New York Times-columnist.

Amsterdam: architectuur en pittoreske grachten doen het goed

Ook worden de Nederlandse scholen het best beoordeeld in heel Europa, schrijft Stewart. “Verder heeft Amsterdam prachtige architectuur, pittoreske grachten en genoeg opties voor huisvesting.” Goede restaurants, een uitstekend nachtleven en muziek en theater maken de stad volgens de columnist geschikt als nieuwe uitvalsbasis voor internationale handel en buitenlandse zakenlui.

Schiphol wordt ook niet overgeslagen. "Het is een van de beste luchthavens van Europa”, schrijft Stewart. “Gevolgd door Frankfurt en Wenen. Daarnaast heeft Amsterdam een uitstekend spoorwegnet dat is verbonden met andere grote Europese hoofdsteden, zoals Londen."

Financiële crisis

Tóch is er een probleem volgens de krant. "Onder druk van de financiële crisis is in Nederland besloten om de bonussen voor bankiers terug te brengen tot maximaal 20 procent van hun jaarsalaris. Veel ingrijpender dan eerder werd voorgesteld door de Europese Unie in Brussel. Verschillende bankiers vertelden me dat ze er niet over denken naar Amsterdam te vertrekken als die maatregel niet wordt teruggedraaid", schrijft James B. Stewart.

Het ECB-hoofdkantoor in Frankfurt am Main

Frankfurt, Wenen en Dublin scoren ook goed in het lijstje van The New York Times. Zo is Frankfurt bijvoorbeeld geschikt omdat het al de thuisbasis van de Europese Centrale Bank (ECB) en de financiële hoofdstad van Duitsland is. Als het om Wenen gaat doen de Engelssprekende Oostenrijkers goede zaken: 73 procent van hen spreekt de taal vloeiend. En de Ierse hoofdstad Dublin biedt volgens de krant veel ‘Londense voordelen’, maar het is er veel minder duur.

Het grote centrum van zakenbankieren wordt Amsterdam niet

Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) tegen EenVandaag

Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), verwacht niet dat banken Amsterdam boven Londen zullen verkiezen. "Voor veel bedrijven zijn we een uitstekende poort naar Europa, maar het grote centrum van zakenbankieren wordt Amsterdam niet", zei hij gisteren in een interview met EenVandaag. Buijink sluit niet uit dat andere grote bedrijven Amsterdam wél interessant vinden, maar voor bankiers en verzekeraars is het beloningsbeleid hier waarschijnlijk te sober.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl