De wereld is een stukje kleiner geworden door wat de TU Delft vandaag heeft gepresenteerd. Hun Hyperloop brengt je in een halfuurtje van Amsterdam naar Parijs. Door middel van magneten zweeft een capsule in de vorm van een waterdruppel door gigantische buizen van A naar B. En doordat in die buizen de luchtweerstand nagenoeg 0 is, kan dat ding snelheden van 1200 km/u halen.
De Hyperloop is door de Nederlandse studenten gemaakt in de Hyperloop Pod Competition, georganiseerd door Elon Musk, bekend van projecten als SpaceX en Tesla. In januari werd het team al tweede met het ontwerp van hun Hyperloop, vandaag werd-ie voor het eerst aan het publiek gepresenteerd.
In de finale deze zomer laten dertig overgebleven teams hun prototype zien en moeten ze allemaal een testrit maken. Het team dat wint, mag zijn prototype verder gaan ontwikkelen. Dat wil zeggen: nu is het ding nog in het klein gebouwd, dan begint het echte werk en moet een Hyperloop gemaakt worden die echt gebruikt kan worden voor vervoer van mensen en goederen.
De Hyperloop kan bijvoorbeeld een oplossing zijn voor dat ellendige fileprobleem waar iedereen last van heeft. Mars Geuze werkt namens de TU Delft aan de Hyperloop en zegt: "Er kunnen ook goederen in de Hyperloop, dus dat zou betekenen dat er veel vrachtwagens van de weg gehaald kunnen worden. Maar het kan ook een nieuwe manier van leven introduceren, bijvoorbeeld dat je hier woont, maar in Parijs werkt."
Als je in Amsterdam in zo'n capsule stapt, ben je een halfuurtje later dus in Parijs. En nog zuinig ook. Doordat de buis waar de capsule in zweeft vacuüm wordt getrokken, heeft de capsule nauwelijks luchtweerstand. Daardoor kan het ontwerp van de TU Delft met 10 procent van de energie die een Tesla-auto gebruikt 500 kilometer afleggen.
Mars: "De technologie voor de Hyperloop is er, het enige wat nog moet gebeuren, is dat het publiek het accepteert als een goed vervoersmiddel en dat we de politiek zover kunnen krijgen dat het ergens gebouwd gaat worden."
Nu nog veel obstakels dus, maar het team verwacht dat er binnen tien jaar met de Hyperloop wordt gereisd.