'Niet 2, maar 3 graden temperatuurstijging ondanks Parijs'
De maatregelen die landen nemen om de verdere opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, waartoe in december op de klimaattop in Parijs is besloten, gaan niet ver genoeg. Volgens een analyse in het wetenschappelijke blad Nature wordt de doelstelling mogelijk met meer dan een graad overschreden.
Voor de analyse is gekeken naar de plannen die de 160 deelnemende landen afzonderlijk hebben opgesteld. Op basis daarvan voorspellen wetenschappers voor het jaar 2100 een temperatuurstijging van 2,6 tot 3,1 graden, ten opzichte van de tijd voor de industrialisering. Dat betekent dat het in ruim drie eeuwen gemiddeld zo'n 3 graden warmer is geworden
De afspraken om de temperatuurstijging te beperken lopen in eerste instantie tot 2030. Voor de periode daarna zijn de onderzoekers uitgegaan van vergelijkbaar beleid. Er is een "aanzienlijke verbetering" nodig om de doelstelling van maximaal 2 graden stijging te halen, schrijven de wetenschappers in Nature.
Het artikel is geschreven door tien internationale onderzoekers, onder wie Michel den Elzen van het Planbureau voor de Leefomgeving. "We zijn halverwege tussen niets doen en het doel halen", zegt hij.
Op de klimaattop in Parijs is afgesproken dat de temperatuurstijging in 2100 "ruim onder de 2 graden" moet zijn. Gestreefd wordt zelfs naar een stijging van maximaal 1,5 graden. Ook zijn grenzen gesteld aan wat er nog aan CO2 mag worden uitgestoten. Maar het 'koolstofbudget' is mogelijk al in 2030 verbruikt, aldus het onderzoeksteam.