Gif in deel mosselen Oosterschelde
Mosselen en oesters uit een deel van de Oosterschelde mogen voorlopig niet worden verkocht omdat er mogelijk een giftige stof in zit. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dat bepaald. Oesters en mosselen in de winkel en in restaurants zijn veilig, zegt de NVWA, want die zijn getest.
Bij metingen in twee gebieden in de Oosterschelde is de giftige stof tetrodotoxine aangetroffen. Mensen kunnen ziek worden als ze te veel van deze stof binnenkrijgen. Volgens de NVWA kunnen mensen van 400 gram besmette mosselen "behoorlijk ziek worden". De waarschuwing geldt vooral voor mensen die zelf schelpdieren rapen. Die kunnen dat beter voorlopig niet doen.
Het verkoopverbod geldt voor oesters en mosselen uit het oostelijke deel en de noordelijke tak van de Oosterschelde. Uit de zogeheten verwatergebieden in andere delen van de Oosterschelde mogen mosselen en oesters alleen worden verkocht nadat ze zijn getest op de aanwezigheid van de giftige stof.
In het gebied rapen ook recreanten regelmatig oesters en mosselen. Dat kan gevaarlijk zijn. Volgens de NVWA is het moeilijk om alle particuliere rapers te bereiken, omdat deze vaak geen Nederlands spreken.
De vondst van het giftige tetrodotoxine komt op een ongelukkig moment voor de mosselsector. Het seizoen begint komende woensdag. Het Nederlands Mosselbureau zegt dat de seizoensstart gewoon doorgaat. "Gelukkig komt de aanlevering niet in het gedrang. De sector neemt daarvoor zelf extra preventieve maatregelen", zegt voorzitter Van Zandbrink van de Vereniging Mosselhandel.