Nederland reageert verdeeld op de brexit
NOS Nieuws

'Hopelijk leren ze hiervan in Brussel', Nederland verdeeld over brexit

Vrij onverwachts hebben de Britten ervoor gekozen de EU te verlaten. Het Verenigd Koninkrijk is verdeeld in twee kampen, maar ook in Nederland zijn er felle voor- en tegenstanders.

Op sociale media zijn vooral EU-sceptici in hun nopjes. "Hopelijk leren ze hier wat van in Brussel, maar ik vrees van niet", schrijft Jan op Facebook. "De EU moet haar ambities aanzienlijk terugschroeven. Brussel moet Europa niet willen regeren maar uitsluitend handel bevorderen."

De tegenstanders van de unie zagen het besluit van de Britten al aankomen. "Als de speculanten de brexit nog niet hadden voorspeld, kun je daaruit afleiden dat ze het contact met de werkelijkheid net zo kwijt zijn als de politieke elites", zegt Ronald.

Met hem zijn er velen die vurig hopen dat ook Nederland uit de EU gaat treden. De term #nexit is dan ook trending op Twitter.

Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans acht de kans overigens klein dat ook Nederland uit de EU stapt. Voordat zo'n referendum mogelijk is, moet namelijk eerst de grondwet worden aangepast.

Wel noemt hij de brexit een interessant experiment. "We krijgen in spiegelbeeld te zien wat de toegevoegde waarde is van de unie." Ook zegt hij dat de aanstaande afscheiding van Europa "treurig is voor de Britten".

Verslaggever Pauline Broekema hoort op straat in Tilburg overwegend negatieve reacties op het besluit van de Britten. "Verschrikkelijk, dit wordt een harde klap voor de economie. Vooral voor de exportsector", zegt een man.

"Een slechte keuze, een versplinterd Europa staat twee keer zo zwak", zegt een ander. Veel mensen geloven dan ook niet dat de brexit echt doorgaat. "Dit loopt met een sisser af. Ik ben ervan overtuigd dat ze inzien dat het een onverstandige keuze is", zegt een man op een terras.

Angst zaaien

Toch zijn er ook veel mensen die denken dat de gevolgen van een brexit zwaar overschat worden. "Mijn god, het enige wat ik zie op dit moment is dat mensen angst aan het zaaien zijn", zegt Nick op Facebook. "Ik gok erop dat dit een gevalletje overgang van 1999-2000 (millenniumprobleem) wordt."

Daarnaast houdt ook de praktische kant van de brexit mensen bezig. "Als Nederlander die al vijf jaar in Engeland woont, ben ik echt benieuwd wat er gaat veranderen voor ons."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl