NOS Nieuws

Uitkomst brexit-referendum: houd de beurskoersen in de gaten

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

De Britten gaan vandaag naar de stembus en pas morgenochtend komt de uitslag. Ook komen er vandaag geen officiële exitpolls, omdat die te onzorgvuldig en te duur zouden zijn.

Veel zakenbanken en durfinvesteerders nemen daarom het heft in eigen handen. Voor tienduizenden ponden hebben zij de beste opiniepeilers en verkiezingsexperts ingehuurd.

De hele dag proberen zij het stemgedrag van de Britten te meten, via bijvoorbeeld sociale media, belrondes en exitpolls. Wat daaruit komt, zeggen ze niet.
Maar ze handelen daar natuurlijk wel naar.

Tim de Wit: de verschillen zijn ongelooflijk klein

Dus door sommige beurskoersen in de gaten te houden, kunnen we wel een idee krijgen van wat zij verwachten dat de uitslag wordt.

Let vooral op de koers van het Britse pond. Daalt de waarde van het pond sterk, dan rekenen de markten op een brexit. Maar stijgt die juist plotseling, dan rekenen de banken en investeerders op een bremain.

Lunchupdate

Rond het middaguur lijken de markten een kans op een brexit kleiner in te schatten. De koers van het Britse pond is hoger. En ook op de Europese aandelenmarkten is de stemming optimistisch. De AEX staat rond het middaguur op een plus van 2 procent. Opvallend is dat ook de Nederlandse fondsen die veel te maken hebben met Groot-Brittannië stijgen. Denk bijvoorbeeld aan het aandeel van bouwbedrijf BAM (plus 3 procent) en Unilever (plus 2 procent).

De peilingen hebben de koersen de afgelopen weken en maanden al laten stuiteren. De beleggers keken niet alleen naar die peilingen, maar vooral naar de wedkantoren. "De wedkantoren hadden in het verleden vaak gelijk, daarom worden ze nu veel gebruikt door financiële instellingen", zegt analist Martin van Vliet van ING. "Er is een bijna enge correlatie tussen wisselkoers en voorspellingen van de bookmakers."

Voor de moord op de Britse parlementariër Jo Cox achtten de wedkantoren een brexit nog waarschijnlijk. Het pond stond toen ook op het laagste punt in vijf jaar tijd, zegt Van Vliet.

Veilige havens

Als er onzekerheid is op de financiële markten zijn er een aantal 'safe havens'. Plekken waar je geld veilig is, maar waar het relatief weinig oplevert.

Goud is zo'n 'safe haven'. Door de onzekerheid op de markten is de koers van goud de afgelopen tijd flink gestegen naar het hoogste niveau in 17 maanden. Stijgt de goudprijs vandaag weer ineens, dan rekenen de markten dus op een brexit.

Maar ook obligaties van relatief veilige landen zijn in onzekere tijden gewild. Neem bijvoorbeeld de Duitse staatsobligaties. De laatste tijd kochten veel beleggers die en dus daalde de rente daarop flink.

"Als de brexit er komt dan gaan we nieuwe all time lows halen", zegt Van Vliet van ING. "Dan wordt er nog meer geld naar veilige havens gebracht; de Nederlandse rente zal dan flink dalen."

Omgekeerd zal de rente op Duitse staatsobligaties stijgen als de Britten in de EU blijven. Beleggers kunnen hun geld dan weer met een 'gerust' hart naar de aandelenmarkten brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl