Het is vandaag de langste dag van het jaar. En daarom is het vandaag ook de Nationale Dag van de Lange Mensen. Het doel? Aandacht vragen voor "de knelpuntjes" waar lange mensen tegenaan lopen.
Rob Bruintjes is met zijn 2 meter en 21 centimeter een van de initiatiefnemers. Hij merkt de ongemakken van zijn lengte de hele dag door, zegt hij. Kleding is te klein, schoenen passen niet, bij een wastafel moet hij flink door de knieën, lampen tikt hij vaak aan met zijn hoofd en douchen doet hij, als hij niet thuis is, gebogen. En dat is maar een beperkte opsomming van alle problemen, zegt Bruintjes.
"Wat een gemiddeld mens gedachteloos doet, daar moeten lange mensen over nadenken", stelt Bruintjes. Zoals op vakantie gaan. "Gelukkig heb ik een aangepaste caravan dus kan ik elk jaar met m'n eigen aangepaste fiets op vakantie. Een vliegtuig is namelijk heel lastig."
Hoe komen wij zo lang?
We zijn tegenwoordig het langste volk ter wereld, maar halverwege de 19e eeuw waren we nog de kortste van Europa, zegt onderzoeker Jan Kok. Toen werd bijvoorbeeld een derde van de Nederlandse mannen afgekeurd voor de dienstplicht: zij waren namelijk niet langer dan 1.55 meter.
Kok doet aan de Radboud Universiteit onderzoek naar de lengte van Nederlanders. Hij gaat volgend jaar onderzoeken waarom we vanaf het eind van de 19e eeuw ineens een groeispurt hebben doorgemaakt.
Daarvoor checkt Kok de lengtegegevens van 15.000 Nederlandse mannen die zijn gekeurd voor het leger. "Maar lengte an sich zegt niet zoveel. Dat moet je in verband brengen met familieomstandigheden, de plek waar iemand woont, de levensloop, welke ziektes er waren en hoe het economisch gezien ging."
Helaas zijn vrouwen in de 19e eeuw niet systematisch gemeten en kunnen daarom niet onderzocht worden.
Kok heeft er al wel een idee over: hij denkt dat we verhoudingsgewijs zo hard zijn gegroeid omdat er in ons land minder grote ongelijkheid was. Iedereen had dus relatief gezien veel kans om goed te eten. "We zijn een klein land met een kleine economie. Waarschijnlijk hadden we onze zaakjes redelijk goed op orde."
Praktische problemen
Om aan alle problemen van lange mensen wat te doen, is een lijst van alle praktische problemen opgesteld. Die checklist gaan ze vanaf nu elk jaar opschonen en aanvullen. Vanmiddag wordt 'ie gepresenteerd.
De meeste klachten van lange mensen gaan over het openbaar vervoer en vakanties. Rob Bruintjes noemt de beperkte ruimte die lange mensen hebben bij een zitplaats in de trein. "Het is toch wel fijn als de stoelen iets verder uit elkaar staan, zodat je niet ongewild lichamelijk contact hebt met je overbuurvrouw."
En voor de vakantie is het vliegtuig dus al een probleem, maar een duiktripje met vrienden heeft hij ook al eens aan zich voorbij moeten laten gaan. "Zo'n wetsuit is echt nodig, maar in mijn maat niet te huren."
Bij Bruintjes thuis is alles aangepast. Dat betekent niet dat alles heel hoog staat. Dat is namelijk onpraktisch voor zijn vrouw: zij is 'maar' 1.72 meter lang. "Als ik alles rücksichtslos omhoog gooi, dan kan ze nergens meer bij. Het fornuis en de wc zitten op een hoogte die voor ons allebei acceptabel is en we hebben allebei ons eigen keukenblok."