Het Christus-beeld op de Corcovado in Rio, met daarachter het beroemde Maracana-stadion
NOS Nieuws

Financiële noodtoestand Rio, 'totale ineenstorting' dreigt

Anderhalve maand voor het begin van de Olympische Spelen heeft de gouverneur van de staat Rio de Janeiro de financiële noodtoestand uitgeroepen. De economische crisis speelt Rio dusdanig parten, dat volgens de gouverneur een "totale ineenstorting" dreigt.

De staat kampt vanwege de recessie in Brazilië met grote financiële tekorten. Zo zijn onder meer de inkomsten uit de olie-industrie ingezakt. Rio komt dit jaar naar verwachting 5 miljard euro te kort.

Gouverneur Dornelles spreekt nu van een calamiteit, die grote gevolgen kan hebben voor openbare voorzieningen als de politie, ziekenhuizen en scholen. Op die instellingen is al gekort.

Spelen

Burgemeester Paes van de stad Rio de Janeiro, de grootste stad in de staat, zegt dat de noodsituatie geen gevolgen zal hebben voor de Olympische Spelen. Die beginnen op 5 augustus en trekken naar verwachting een half miljoen bezoekers. De Braziliaanse interim-president Temer zei deze week dat zijn regering er alles aan zal doen om de Spelen ongehinderd te laten doorgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl