NOS Nieuws

Opleiding urologie bij AMC opgeschort

De urologie-opleiding van het AMC in Amsterdam is voor een half jaar stilgelegd. De Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) heeft de erkenning voor de opleiding opgeschort, omdat er een conflict is tussen de opleiding en de artsen in opleiding tot specialist (aiossen).

Vijf aiossen hebben hun werkzaamheden neergelegd. Het AMC zegt dat de zorg voor patiënten daardoor niet in gevaar komt. De taken die de aiossen normaal gesproken uitvoeren, worden overgenomen door de medische staf.

Conflict

Het conflict ontstond volgens het AMC na een visitatiebezoek van de RGS afgelopen voorjaar. Toen kreeg de opleiding een nieuwe erkenning, voor de maximale termijn van vijf jaar. Voor drie deelgebieden werd die erkenning niet afgegeven, waardoor de aiossen die ervaring ergens anders moesten opdoen.

De spanningen liepen hoog op. Het AMC spreekt van een "aangetast opleidingsklimaat". De aiossen stapten daarom naar de RGS, die nu deze maatregel heeft genomen.

Voor de betrokken aiossen wordt een andere opleidingsplek gezocht. Het AMC en de opleiders urologie hebben volgende week een gesprek met de RGS om te kijken hoe het nu verder moet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl