Vijf jaar cel voor nazi-kampbewaker Hanning
De voormalige Auschwitz-bewaker Reinhold Hanning is veroordeeld tot vijf jaar cel. De Duitser werkte van 1942 tot 1944 in het vernietigingskamp. Hij bewaakte de binnenkomende transporten en was betrokken bij de selectie van de gevangenen.
Er is geen bewijs dat de 94-jarige ex-SS'er zelf mensen heeft vermoord. Toch is hij volgens de rechtbank in Detmold schuldig, omdat hij er als bewaker aan bijdroeg dat de moordmachine kon functioneren.
U bent bijna tweeenhalf jaar in Auschwitz geweest en daarmee heeft u aan de massamoord meegeholpen. U was er zich van bewust dat er dagelijks onschuldige mensen in gaskamers werden vermoord.
Hanning is mogelijk de laatste nazi die voor zijn rol in de oorlog wordt veroordeeld. Er liggen nog bijna zestig aanklachten, maar het is een race tegen de klok. De aangeklaagden zijn er vaak zo slecht aan toe dat hun zaak constant wordt uitgesteld. Een aantal is al voor het begin van hun zaak overleden.
Vrijspraak
De advocaat van Hanning vroeg vrijspraak voor zijn cliënt. Hanning zou niet in het gedeelte van het vernietigingskamp hebben gewerkt waar de gaskamers waren. Daarom kon hij volgens zijn advocaat ook niet medeplichtig zijn aan de moordpraktijken in het kamp.
Ook voerde de advocaat zijn leeftijd aan als verzachtende omstandigheid. Hij meldde zich als 18-jarige aan bij de SS en werd overgeplaatst naar het kamp nadat hij aan het front gewond was geraakt.
Schaamte
In april bekende de oud-SS'er dat hij bewaker was in Auschwitz en bood hij zijn excuses aan. "Ik schaam mij diep dat ik deel heb uitgemaakt van een misdadige organisatie. Ik wil mij verontschuldigen voor wat ik heb gedaan."
Op vergiffenis van de aanwezige Auschwitz-overlevenden en nabestaanden hoeft hij niet te rekenen. Overlevende Leon Schwarzbaum zei: "Ik heb 35 familieleden verloren in Auschwitz, hoe kun je je daarvoor verontschuldigen? Ik hoef geen wraak, hij hoeft niet weg te kwijnen in het gevang. Hij is net zo'n oude man als ik. Maar vergeven kan ik hem niet".
Lang werden mensen als Hanning in Duitsland met rust gelaten, ook als bekend was dat ze in Auschwitz hadden gewerkt. Het lukte nooit om ze te veroordelen, omdat directe betrokkenheid bij de moorden niet te bewijzen was.
Dat veranderde in 2011 met de veroordeling van Sobibor-bewaker John Demjanjuk. Tegen hem was ook geen direct bewijs, maar toch werd hij veroordeeld tot vijf jaar cel voor medeplichtigheid aan de moord op 20.000 mensen.