Een baan vinden als je in de bijstand zit, is zo eenvoudig niet.
NOS Nieuws

Helft bijstandsontvangers kan of wil niet werken

Bijna de helft van alle mensen in de bijstand kan of wil niet werken, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek onder uitkeringsontvangers in 2014. Ziekte is de voornaamste reden voor het niet willen of kunnen werken.

Ook blijkt dat hoe langer men in de bijstand zit, hoe minder men de wil of de mogelijkheid heeft om weer aan het werk te gaan. Van de mensen die minder dan een jaar in de bijstand zitten, wil ruim 70 procent graag aan het werk. Bij mensen die drie jaar of langer in de bijstand zitten, is dat nog maar 40 procent.

Gezondheid

De cijfers komen overeen met onderzoek van Divosa, de vereniging van leidinggevenden in het sociaal domein. "Al langere tijd blijkt uit onze onderzoeken dat grofweg twee derde van de bijstandsgerechtigden serieuze belemmeringen heeft om aan het werk te komen", zegt bestuurslid Gertru Diender.

Bovendien toont wetenschappelijk onderzoek van onder andere de Erasmus Universiteit aan dat de gezondheid van mensen die lang geen werk hebben achteruitgaat. "Daardoor slinkt de kans op werk verder."

Werkbereidheid van mensen met een uitkering

Divosa wijst erop dat mensen die lang in de bijstand zitten vaak honderden sollicitatiebrieven schrijven en zelden worden uitgenodigd voor een gesprek. Diender: "Dat leidt ertoe dat mensen hun zelfvertrouwen verliezen. Zij raken ervan overtuigd dat zij een werkgever niets te bieden hebben en niet meer kunnen werken."

Daarnaast resulteren ook geldgebrek, het ontbreken van een dagritme of lichamelijke beweging in stress en een slechtere gezondheid.

Leeftijd

Toch is ziekte niet altijd de reden voor het niet willen of kunnen werken. Veel van de 15 tot 25-jarigen met een uitkering zeggen niet te kunnen of willen werken vanwege een opleiding. En voor veel vrouwen geldt dat het niet altijd kan vanwege zorgtaken. Bij 55 tot 65-jarigen speelt een (pre)pensioen een grote rol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl