Noorse militairen in Letland die meedoen aan de NAVO-oefening die daar op dit moment wordt gehouden
NOS Nieuws

Nederland en Duitsland mogelijk één NAVO-bataljon in Litouwen

Nederland onderzoekt samen met Duitsland de mogelijkheden om samen militairen te leveren voor een van de vier nieuwe NAVO-bataljons in de Baltische staten en Polen. "Van alle bondgenoten wordt een bijdrage verwacht", zei minister Hennis van Defensie na afloop van een bijeenkomst van de 28 NAVO-ministers van Defensie in Brussel.

Om hoeveel Nederlandse militairen het gaat, is nog niet duidelijk. Hennis sluit niet uit dat Nederlandse en Duitse militairen samen één bataljon zullen vormen dat naar Litouwen gaat. Hennis kan er na afloop van de NAVO-ministerraad niet meer over zeggen, omdat er nog met de Duitsers wordt overlegd. Het Nederlandse en Duitse leger werken al intensief samen.

Afschrikking

De NAVO levert vier bataljons aan Estland, Letland, Litouwen en Polen. In totaal gaat het om zo'n 4000 militairen. De bataljons zullen roteren. De VS, Groot-Brittannië en Duitsland zullen de eerste drie bataljons leiden. Het vierde komt waarschijnlijk onder Canadees bevel. Ook de Fransen zullen een bijdrage leveren.

De aanwezigheid van de bataljons is volgens Hennis bedoeld ter afschrikking voor het geval "anderen iets van plan zouden zijn". Ook moet het de oostelijke bondgenoten geruststellen en laten zien dat die er niet alleen voor staan, maar lid zijn van een bondgenootschap.

De Baltische staten en Polen maken zich grote zorgen over Rusland, sinds de annexatie van de Krim en de Russische inmenging in het oosten van Oekraïne. "Aan de oostflank hebben we een andere verhouding met de Russen dan een aantal jaren geleden en dat is duidelijk voelbaar in de Baltische staten en Polen", verduidelijkt Hennis.

Op dit moment is de grootste NAVO-oefening ooit bezig aan de oostflank van het bondgenootschap.

Oekraïne

Volgens NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg is Rusland nog steeds actief in het oosten van Oekraïne. De wapenstilstand (het bestand van Minsk, februari 2015) wordt in Oekraïne volgens hem telkens weer geschonden en dat baart grote zorgen.

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa zeggen dat zondag en maandag tweehonderd explosies zijn gemeld in het oosten van Oekraïne. Ook zijn er panden beschoten met zware artillerie. Volgens Stoltenberg vallen daarbij veel slachtoffers, vooral Oekraïense militairen.

De NAVO-chef riep Moskou op om te stoppen met het leveren van wapens en materieel aan de pro-Russische opstandelingen en te stoppen met het samentrekken van Russische troepen langs de grens met Oekraïne. De ministers spraken in Brussel af om de steun aan Oekraïne op defensiegebied te vergroten.

NAVO-chef Jens Stoltenberg vandaag in Brussel

Stoltenberg benadrukte dat het bondgenootschap niet op zoek is naar een confrontatie met Rusland. "We willen geen nieuwe Koude Oorlog. Maar we zullen onze bondgenoten tegen elke bedreiging beschermen", aldus de secretaris-generaal.

Het Kremlin heeft altijd ontkend de opstandelingen in Oekraïne direct te steunen. Eind juni moeten de Europese leiders op een EU-top besluiten of de sancties tegen Rusland worden verlengd vanwege de inmenging in Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl