In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Brandweer te laat in actie bij fatale brand Hellevoetsluis

Brandweermensen op de kazerne hebben bij de woningbrand van vorige maand in Hellevoetsluis de eerste alarmmelding gemist, schrijft RTV Rijnmond. Daardoor zijn de maximale aanrijtijden van bijvoorbeeld een tankautospuit en een hoogwerker overschreden. Dat blijkt uit onderzoek van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Bij de brand kwamen de twee bejaarde bewoners om het leven.

Twee bevelvoerders en de chauffeur van een Snel Interventievoertuig (SIV) hebben hun piepers de eerste keer niet gehoord, staat in het onderzoek. Het SIV wordt bij een brandmelding als een soort verkenner vooruitgestuurd om onder meer in te schatten hoeveel materieel nodig is om het vuur te blussen.

De gealarmeerde bevelvoerder trof bij het SIV geen chauffeur aan. De chauffeur van het SIV heeft verklaard dat hij vergeten was de speciale pieper op zijn slaapkamer te leggen. Hij werd wakker van de alarmmelding op zijn standaard-pieper, waardoor hij te laat bij het SIV was.

Minuten te laat

Voor een brand als die in Hellevoetsluis geldt voor een SIV een maximale aanrijtijd van 6 minuten. Uit het onderzoek van de veiligheidsregio blijkt dat het voertuig pas na ruim 8 minuten ter plaatse was. De tankautospuit overschreed de maximale aanrijtijd met ruim 6 minuten; de hoogwerker met ruim 4 minuten.

Toen het SIV aankwam bij de brand stonden de begane grond en de eerste verdieping van de woning in brand. Op het moment dat het blusvoertuig arriveerde, stond het volledige huis in lichterlaaie.

De veiligheidsregio blijft bij de eerdere conclusie dat de brand zó hevig was dat de twee bewoners niet te redden waren geweest, ook al zou de brandweer op tijd zijn geweest.

Piepers niet defect

De leverancier van de piepers heeft de apparaten van de twee bevelvoerders en de chauffeur van het SIV nagekeken om uit te sluiten dat ze defect waren. Er werden geen mankementen gevonden. Bovendien hebben de bevelvoerders wel het tweede alarmsignaal van hun piepers gehoord.

De onderzoekers adviseren een luid kazerne-alarm te installeren op plekken waar personeel slaapt.

Begin deze maand is een 47-jarige man uit Spijkenisse opgepakt voor de brand. Hij ​wordt ook verdacht van andere brandstichtingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl