NOS Nieuws

Duitsland leent gratis en krijgt zelfs geld toe

Voor het eerst in de geschiedenis is de Duitse tienjaarsrente onder de nul procent gedaald. Beleggers moeten nu geld bijleggen als ze beleggen in Duitse staatsschuld. De rente van staatsleningen met een kortere looptijd waren al negatief. De Duitse staatsleningen met een looptijd van tien jaar gelden als de belangrijkste benchmark op de obligatiemarkten.

Om even voor half tien zakte de Duitse rente door de nul en noteert in de loop van de ochtend min 0,025 procent. Dat betekent dat beleggers geen vergoeding krijgen voor het geld dat ze uitlenen aan de Duitse staat, maar aan het eind van de rit erop toe moeten leggen. Door de vraag stijgt de koers, maar daalt de rente, het effectief rendement. De rente drukt ook het risico uit: hoe lager de rente hoe geringer het risico voor investeerders in schuld.

Brexitvrees

Met de Duitse rente daalt ook de rente van Nederlandse, Belgische en Franse obligaties. De rente van de zuidelijke eurolanden Griekenland, Spanje en Italië stijgt juist licht. De Nederlandse tienjaarslening staat op 0,24 procent. Dat is nog niet de laagste rentestand, want begin april noteerde de staatslening al 0,18 procent. Voor twee derde van de Nederlandse staatsleningen geldt nu al een negatief rendement.

De onzekerheid en onrust op de financiële markten, aangejaagd door de twijfels over een brexit en zorgen over de wereldeconomie, jagen beleggers naar 'veilige havens', waaronder de obligaties. Ook de goudprijs stijgt, richting de 1300 dollar voor een troy ounce (31,1 gram). Obligatiebeleggers geven momenteel de voorkeur aan een veilige belegging boven rendement.

Volle toeren

De rente op de obligatiemarkten daalt onder druk van de Europese Centrale Bank. De geldpersen draaien op volle toeren door het opkopen van staatsleningen en sinds vorige week ook bedrijfsleningen tegen een tempo van 80 miljard euro per maand. Inmiddels is voor 1034 miljard euro opgekocht.

Daarnaast is de rente waartegen banken geld kunnen lenen bij de ECB is op nul gezet, en moeten banken betalen als ze geld niet gebruiken en tijdelijk op een rekening bij de ECB zetten. De ECB wil met de lage rente en het buitengewone opkoopprogramma de Europese economie stimuleren en de inflatie aanjagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl