Lokale politici in het Australische dorpje Batemans Bay breken er al weken hun hoofd over: hoe komen ze af van de vleermuizenplaag die hen heeft getroffen?
Sinds een paar weken wonen er maar liefst 140.000 uit de kluiten gewassen vleermuizen in het stadje - zo'n 12 per inwoner. Sommige worden tot wel een meter in spanwijdte en wegen een kilo.
De dieren zorgen voor veel overlast, en iedereen is het er inmiddels over eens dat ze weg moeten. Het probleem: de grijskopvleerhond is een beschermde diersoort en mag daarom niet met geweld worden verwijderd. De grootste vleermuizensoort van Australië wordt met uitsterven bedreigd doordat hun natuurlijke leefomgeving steeds kleiner wordt.
Hoe krijg je ze weg?
De Australische overheid beloofde onlangs 2,5 miljoen Australische dollar (omgerekend ruim anderhalf miljoen euro) om de dieren te verjagen. De grote vraag: hoe moet dit worden aangepakt zonder dat de dieren eronder lijden?
Sommige politici hebben al voorgesteld om de vleermuizen te verjagen met rookmachines en geluidssignalen, maar dat schiet in het verkeerde keelgat bij dierenactivisten. Zij vrezen dat dit de dieren stress zal opleveren en roepen op tot geduld. "Onderzoek laat zien dat het verjagen grote risico's met zich meebrengt", zegt activist Glenys Oogjes tegen een lokaal nieuwsstation. "We moeten gewoon wachten tot ze verder trekken, en dat zullen ze uiteindelijk ook doen."
Terwijl er nog hard wordt nagedacht over een oplossing, deelt de gemeente hogedrukspuiten en afdekhoezen voor auto's uit. Ook wordt er al vooruitgekeken naar volgend jaar. De bestuurders van het gebied hopen dat de vleermuizen volgend jaar wegblijven, en om dat te bereiken zijn ze begonnen met het verwijderen van bomen tussen het leefgebied van de vleermuizen en het stadje.
Stank, gekrijs en stroomstoringen
De vliegende bezoekers zorgen voor de nodige problemen. De indringende stank van de guano (vleermuizenmest) is overal in het plaatsje te ruiken, waardoor bewoners hun ramen gesloten moeten houden. Bovendien bijt het dwars door verf en autolak heen als het niet binnen een paar uur wordt weggespoeld. "Het is zelfs zo erg, dat je de stank kunt proeven." zegt een inwoner tegen The Guardian.
De vleermuizen eten 's nachts in het bos, waarop ze bij het krieken van de dag - onder luid gekrijs - weer terugvliegen naar het stadje. De herrie houdt de hele dag aan. Doordat ze in grote groepen tegen elektriciteitsdraden vliegen, is de stroom alleen al in april negen avonden achter elkaar uitgevallen.
De lokale politiek zoekt al weken naar een oplossing, maar kan die vooralsnog niet vinden. Hoewel het aantal grijskopvleerhonden in Batemans Bay een regelrechte plaag vormt, zijn de dieren met uitsterven bedreigd. Volgens de schattingen fladdert nu één op de vijf van deze soort in Australië nu rond in het stadje.