NOS Nieuws

Nieuwe mayonaisewet maakt Belgische mayo minder vet

Belgische mayonaise mag minder vet worden volgens de nieuwe Mayonaisewet. De Belgische minister van Consumentenzaken Kris Peeters zegt dat hij met de regelgeving de internationale concurrentiepositie van Belgische mayonaiseproducenten wil verbeteren.

Voorheen moest Belgische mayonaise 80 procent vet bevatten. Met de nieuwe wet is 70 procent voldoende. Ook wordt het verplichte eigeel-gehalte van 7,5 procent teruggebracht naar 5 procent. Hierdoor kunnen Belgische producenten beter concurreren met buitenlandse producenten die goedkopere mayo maakten.

De normen voor Belgische mayonaise zijn nu gelijk aan de Nederlandse. Hier geldt ook de regel dat iets pas mayonaise mag heten als het 70 procent vet en 5 procent eigeel bevat. Producten met minder vet of eigeel worden in Nederland doorgaans fritessaus genoemd.

Volgens minister Peeters verdwijnt de specifieke smaak van Belgische mayonaise niet door de invoer van de nieuwe wet. Met de nieuwe regels wordt er onderscheid gemaakt tussen "Belgische mayonaise" en "traditionele Belgische mayonaise". Om traditionele Belgische mayonaise te mogen produceren, moet nog wel voldaan worden aan de oude vet- en eigeel-eisen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl