Eeuwig op zoek naar een parkeerplek en uren in de file, dat is wonen in een grote, overbevolkte stad. Steeds meer steden willen een smart city worden: een stad die technologie gebruikt om de vieze en grote stad leefbaar te houden. Klinkt fancy, zo'n smart city, maar hoe ziet zo'n stad er dan uit?
Het idee is dat de stad een soort appstore wordt: door alle data en online apparaten met elkaar te combineren moeten bewoners zelf slim kunnen omgaan met de uitdagingen van een grote stad. In het ideale geval kan iedereen zonder file naar huis rijden en vind je altijd een plekje om te parkeren.
Onze verslaggever Anic ging naar Rotterdam, waar ze al ver zijn met allemaal slimme oplossingen. Wordt allemaal nog getest natuurlijk, maar toch, je krijgt een idee van hoe zo'n stad eruit gaat zien. Loop even mee in het filmpje hieronder.
Deze week is in Amsterdam een grote top over smart cities, maar hoogleraar Smart Cities Arjan van Timmeren houdt niet zo van die term. "Doe maar smart citizens. Een stad is niet direct 'smart' als er allerlei technologische hoogstandjes zijn die het leven makkelijker maken", zegt Arjan.
Volgens hem gaat het erom dat mensen inzicht krijgen in alle data die de overheid verzamelt. "Van vrije bouwgrond tot aan demografische gegevens. Je hebt al een app om het beste restaurant in je wijk te vinden. Waarom dan geen app die laat zien hoe het gaat met jouw wijk en wat jouw overheid voor je doet?"
De gemeente Rotterdam experimenteert nu met de eerste smart city-app in Nederland. Zo heb je alle informatie over je stad en de overheid direct in je broekzak, zegt Dave Geensen van Smart City Rotterdam. "Als je bijvoorbeeld een koffietentje wil openen, kan je straks real time op je app vinden waar je doelgroep woont, welke gebouwen leeg staan en hoe het zit met parkeergelegenheid. Dit is uniek in Nederland."
Wanneer kunnen we nou echt door een 'slimme stad' lopen? Volgens Dave kan je binnenkort al de eerste innovaties in je straat verwachten. "Alles wat nu getest wordt, passen we straks ook toe. We praten over een periode van minder dan een jaar."
Privacy
Het gevaar blijft dat de data worden gekraakt. Volgens Nico Tillie, hoogleraar Urban Metabolism, zijn wij ons in Nederland goed bewust van de problemen rondom privacy, maar houdt dit een goede samenwerking wel tegen. "Je wil door allerlei sectoren een satéprikker steken zodat ze samen data kunnen delen, maar het risico om gehackt te worden is groot. Op dat gebied zijn we nog niet ver genoeg".