Paul Pogba
NOS Voetbal

Frankrijk gelooft weer in populaire Les Bleus

‘Favoris’ kopte sportkrant L’Equipe deze week op de voorpagina boven een foto van de Franse voetbalploeg. Het is veelzeggend over het vertrouwen en de populariteit van Les Bleus momenteel. Maar zo ´magnifique´ was het tot voor kort niet.

De populariteit van de Franse selectie schommelde de voorbije jaren als een Griekse wisselkoers. In 2010 was er een heus nationaal chagrijn over de ploeg van trainer Didier Deschamps ontstaan, toen Franck Ribéry en Karim Benzema werden beschuldigd seks te hebben gehad met een minderjarige.

Besmeurd imago

Een kwartfinale op het WK 2014 vijzelde het geschonden Franse blazoen een beetje op, maar de affaire rond Benzema en Mathieu Valbuena (afpersingszaak in november 2015) besmeurde het imago opnieuw. Het zorgde ervoor dat het Franse team bij minder dan een derde van de bevolking populair was (29%).

De voorpagina van L'Equipe van donderdag 9 juni

Jonge honden

Maar door de inbreng van een nieuwe generatie met spelers als Paul Pogba (Juventus), Dimitri Payet (West Ham United), Anthony Martial (Manchester United) en talisman Antoine Griezmann (Atlético Madrid), straalt Frankrijk weer en heerst er zelfvertrouwen.

En de aanwezigheid van deze jonge honden uit zich ook in de toenemende populariteit van de tweevoudig Europees kampioen. Een onderzoek van L´Equipe wijst uit dat het team van Deschamps als het meest favoriete EK-team wordt gezien.

18 van de in totaal 24 ondervraagden - een internationaal voetbalpanel waarin alle EK-deelnemers zijn vertegenwoordigd - zien Frankrijk als de meest aantrekkelijke ploeg.

Antoine Griezmann, een van de Franse troeven

Pogba wordt gezien als de superster van de Fransen. Coach Deschamps probeert de druk bij zijn topspeler weg te nemen.

“Men verwacht dat hij op dit toernooi zomaar een hattrick gaat scoren, maar hij heeft ook anderen taken”, aldus de bondcoach. “Het team heeft hem ook nodig als een neutrale speler.”

EK Magazine: Frankrijk presenteert zich

Ook de Franse coach Guy Roux, die decennialang coach van Auxerre was, kijkt uit naar het optreden van Les Bleus. “De Franse ploeg doet me denken aan een Formule 1-wagen die zijn debuut maakt”, zegt hij. “Het ziet er goed uit en het heeft uitstraling, maar het is nog niet in te schatten hoe sterk de motor is.”

EK-duels Frankrijk - groep A

WedstrijdDatumAanvang
Frankrijk-Roemenië10 juni21.00
Frankrijk-Albanië15 juni21.00
Zwitserland-Frankrijk19 juni21.00

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl