'Moordenaar Bouterse kan nog altijd een duveltje uit een doosje toveren'
"Eindelijk gerechtigheid", zegt Romeo Hoost, een van de nabestaanden van de Decembermoorden en voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname. Hij is blij met de uitspraak van de krijgsraad in Suriname dat de strafzaak tegen de verdachten moet doorgaan. De krijgsraad bepaalde vandaag dat de omstreden amnestiewet uit 2012 niet rechtsgeldig is.
De oom van Romeo Hoost, Eddy Hoost (48), was een van de vijftien tegenstanders van het regime van Desi Bouterse die op 8 en 9 december in 1982 zijn vermoord. Eddy Hoost was een politicus en een rechtsgeleerde.
Romeo Hoost was er altijd van overtuigd dat de amnestiewet uit 2012 geen stand kon houden, maar was er niet zeker van dat de krijgsraad die uitspraak ook zou doen: "We zijn blij. We hebben nog geloof in de rechtstaat Suriname."
Toch is Romeo Hoost nog niet helemaal overtuigd dat het recht zal zegevieren. Volgens hem is Desi Bouterse al vaker ontsnapt aan vervolging. "Moordenaar Bouterse kan nog altijd een duveltje uit een doosje toveren. Je weet nooit wat hij nog verzint", vreest Hoost.
Volgens strafrechtdeskundige Gert-Jan Knoops kan president Bouterse nog in beroep gaan tegen de uitspraak van de krijgsraad. Maar hij wijst erop dat een amnestiewet zoals die in 2012 door het Surinaamse parlement is aangenomen, internationaal geen stand houdt.
"Volgens internationale tribunalen kan er geen amnestie of gratie worden verleend voor misdrijven die een overstijgend karakter hebben, zoals in dit geval. Dat zijn zogenoemde internationale misdrijven."
Knoops: "Ook als een land een amnestiewet aanneemt, dan nog steeds zegt het internationaal recht: je kunt dat niet zo maar doen. Dat is op grond van jurisprudentie, rechtspraak die internationale tribunalen op dit punt van internationale misdrijven eerder hebben gewezen."