Jeroen Pauw is ruim een jaar na de aardbeving terug in Nepal
Veertien maanden na de grote aardbeving in Nepal reist Jeroen Pauw naar het getroffen gebied om te kijken hoe het geld wordt besteed dat op Giro 555 is ingezameld.
In de uitzending Pauw in Nepal, vanavond op NPO 1, ondervindt Jeroen Pauw hoe moeilijk het is om in een land als Nepal hulp te bieden. Vooral de afgelegen dorpen liggen er nog bij alsof de ramp nog maar een paar weken geleden is gebeurd. Van wederopbouw is geen sprake en de regentijd is alweer begonnen.
Jeroen Pauw bezoekt een afgelegen dorp met 650 inwoners, waar alle 145 huizen werden vernield. Alle hulpgoederen, van voedsel tot bouwmaterialen, moeten over een smal en steil pad worden vervoerd. Voorlopig wonen de mensen nog in lekkende huizen van golfplaten.
Nepal werd op 25 april vorig jaar getroffen door een zware aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter. Drie weken later volgde een nieuwe beving, iets zwakker, maar nog altijd met een kracht van 7,3.
Tussen beide bevingen en de maanden erna volgden honderden naschokken. Er vielen 9000 doden en 17.000 gewonden. 600.000 huizen werden verwoest en 20.000 scholen waren kapot.
Vooral in de afgelegen gebieden was de schade nauwelijks te overzien. De Samenwerkende Hulp Organisaties (SHO) startten een actie via Giro 555 en haalden ruim 25 miljoen euro op.
Ramp na de ramp
De noodhulp aan Nepal kwam vrij snel op gang, maar daarna werd het moeilijker. Het land heeft een regering die meer belang lijkt te hechten aan een nieuwe grondwet dan aan de wederopbouw.
Tot overmaat van ramp begon een paar weken na de bevingen de regenperiode, die drie maanden duurde. Bovendien bleven de toeristen weg. Ook is er de ramp na de ramp, zoals het in Nepal wordt genoemd: er is een onduidelijk conflict met het grote buurland India, dat alle toegangswegen heeft afgesloten. Daardoor worden veel hulpgoederen niet afgeleverd.
Meer tijd nodig
Van de 25 miljoen euro die via Giro 555 is opgehaald, is ongeveer 60 procent besteed. De rest is bestemd voor structurele hulp. Dat geld zou het komende jaar moeten worden besteed. De SHO heeft al aangegeven dat daar meer tijd voor nodig is.
Nu staat voor de tweede keer na de aardbeving de regentijd voor de deur. Dat betekent dat de wederopbouw opnieuw drie maanden stilligt.
Veel van het zware werk in Nepal wordt verricht door vrouwen. Zo'n 2,5 miljoen mannen, die Nepal eigenlijk hard nodig heeft voor de wederopbouw, zijn in het buitenland aan het werk om geld te verdienen voor hun gezinnen.
Het maakt de positie van vrouwen in Nepal kwetsbaar. Met het geld van de SHO worden onder meer veilige plaatsen gemaakt waar ze zich kunnen wassen.
Pauw in Nepal, 21.20-22.03 uur, NPO 1 en NOS.nl