De Beneluxtrein
NOS Nieuws

Internationale treinen zonder noodremsysteem door België

Internationale treinen die tussen Antwerpen en Brussel rijden, zijn niet allemaal uitgerust met een noodremsysteem dat in werking treedt als de trein door rood rijdt. Dat schrijft de Vlaamse krant De Morgen. Dat is het gevolg van het wegvallen van de Fyra. De lijn is de belangrijkste spoorverbinding van het land.

De Belgische spoorwegen, de NMBS, rijden nog altijd met negen onbeveiligde locomotieven. Het zijn buitenlandse locomotieven die werden gehuurd na het verdwijnen van de Fyra. Het veiligheidssysteem dat voor binnenlandse treinen verplicht is, werkt niet bij deze oude locomotieven. Ze worden gebruikt bij de Beneluxtrein, die tussen Amsterdam en Brussel rijdt.

De binnenlandse treinen zijn uitgerust met het beveiligingssysteem TBL1+, dat automatisch ingrijpt als een trein door rood rijdt. Voor de internationale treinen is dat systeem nog niet verplicht, zegt de NMBS in de krant. De oude buitenlandse locomotieven hebben een veiligheidssysteem dat nog uit de jaren dertig dateert. Dat werkt wel op het Nederlandse deel van het traject.

Uitzondering

De Belgische regering maakte een uitzondering op de verplichte treinbeveiliging voor de Beneluxtrein. Die beslissing werd vastgelegd in een Koninklijk Besluit. De regering had na het Fyra-debacle twee opties: al het treinverkeer tussen Amsterdam en Brussel stilleggen, of deze uitzondering maken.

In november vorig jaar negeerde een machinist van een Beneluxtrein in de buurt van Antwerpen een rood sein en kon met 90 km/u doorrijden. Hij reed verderop nog een keer door rood en kwam pas twee kilometer daarna tot stilstand. Na een noodsignaal vanuit een seinhuis trok hij de bestuurder zelf aan de noodrem. De trein was toen al wel automatisch naar een ander spoor geleid om ongelukken te voorkomen. De passagiers kwamen met de schrik vrij. De machinist is op non-actief gesteld en er loopt een intern onderzoek naar hem.

De uitzonderingsregel geldt tot eind dit jaar. Minister Bellot van Mobiliteit zegt: "Ik zal erop toezien dat tegen die tijd alle wettelijke vereisten worden nageleefd".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl