Kimbo Slice

Wie was de overleden MMA-vechter Kimbo Slice?

Een straatvechter was hij, die zich via internet opwerkte tot de hoogste regionen van de vechtsport. Kimbo Slice is op 42-jarige leeftijd overleden, en die klap komt hard aan bij veel fans die dankzij hem in aanraking kwamen met vechtsport. Hij was lang niet de beste vechter, maar wel een van de bekendste. Wie was Kimbo Slice?

Het begon voor Kimbo allemaal aan het begin van deze eeuw. In zijn achtertuin begon hij met zogenoemde backyard fights. Geen scheidsrechters, geen dokter, maar wel gevechten. En die werden op internet massaal bekeken.

"Met die bare knuckle-gevechten is hij bekend geworden", zegt Bob Schrijber (51), oud-kickbokser en MMA-vechter. "Gewoon ergens in een achtertuin mensen in elkaar stompen tot er eentje neergaat."

Maar het bleef voor Kimbo niet bij straatvechten. Hij ging de MMA (mixed martial arts) in, een vechtsport waarbij allerlei vechtstijlen worden gecombineerd. "Hij was een man met een harde stoot", zegt Bob. "Doordat hij zo groot werd op internet, was hij een publiekstrekker."

Bobs pupil Stefan Struve (28) keek vroeger ook naar de filmpjes van Kimbo. Stefan vecht al jaren in de UFC, een soort van de internationale eredivisie van de MMA. "Een indrukwekkende vent die in zijn achtertuin tegen andere grote mannen vecht", zegt hij over Kimbo. "Ik kon er altijd wel om lachen."

Maar een echt goede MMA-vechter was Kimbo niet. "Hij had eigenlijk alleen zijn handen en een indrukwekkend uiterlijk. Je moet voor MMA ook kunnen worstelen en je op de grond verdedigen. Maar ja, hij verkocht wel kaarten. En het is naast een sport ook entertainment. Als het saai is, verkoop je niks."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

"Ik heb hem nooit ontmoet, maar hij trainde wel bij mij in de buurt", vertelt Stefan. "Mensen die hem kenden, zeggen dat het een aardige kerel was die slim zijn imago gebruikte om geld te verdienen. Maar hij nam de tijd om met mensen te praten. Dat is een ander beeld dan wat je op het eerste gezicht zou zeggen."

En een beetje pijn doet het bij de echte MMA-fans wel, dat juist de dood van Kimbo nu zo veel aandacht krijgt. "Deze man is vanwege internet bij veel mensen bekend", zegt Stefan. "Maar er zijn veel mooiere verhalen over de MMA. Een paar weken geleden was UFC bijvoorbeeld voor het eerst in Nederland, daar hoor ik dan niks over."

Ook Bob vindt dat ergens jammer, al snapt hij heel goed uit juist dit nu wel nieuws is. "Het is net als met Badr Hari. De sport wordt altijd op een negatieve manier belicht en dat is zonde. Dit weekend was een prachtig gevecht. Daar hoor je dan niks over."

Waaraan Kimbo - echte naam: Kevin Ferguson - is overleden, is nog niet duidelijk. Wel lijkt een misdrijf uitgesloten. Hij laat zes kinderen en zijn verloofde achter.

Deel artikel: