Partijbonzen massaal achter Clinton, maar Sanders verwacht revolutie
Er moet een wonder gebeuren wil Bernie Sanders de Democratische presidentskandidaat worden. De linkse senator uit Vermont heeft op papier verloren van Hillary Clinton. Zij heeft volgens tellingen van de Amerikaanse media AP en NBC namelijk voldoende gedelegeerden achter zich en die zullen haar volgende maand op de partijconventie als kandidaat kiezen.
Volgens Sanders klopt er helemaal niets van dat verhaal. Een flink deel van Clintons gedelegeerden heeft zij namelijk niet verdiend met de voorverkiezingen. Onder de 2383 afgevaardigden die haar steunen, zijn maar liefst 571 zogenoemde supergedelegeerden. Zij mogen, in tegenstelling tot de reguliere afgevaardigden, stemmen op wie ze willen.
Supergedelegeerden vormen de partij-elite van de Democraten: oud-presidenten, senatoren, leden van Huis van Afgevaardigden en lokale bestuurders. De 712 partijbonzen steunen in overgrote meerderheid Clinton, vooral vanwege haar ervaring.
Nek aan nek
Vandaag zijn voorverkiezingen in zes staten waarvan Californië de belangrijkste is. Uit de peilingen blijkt dat het een nek-aan-nekrace wordt tussen Sanders en Clinton. Dat zou betekenen dat de 475 gedelegeerden die daar in het spel zijn redelijk gelijk worden verdeeld.
Beide kemphanen zijn daardoor waarschijnlijk afhankelijk van de supergedelegeerden om aan een absolute meerderheid te komen.
Overlopen naar Sanders
Op de conventie eind juli in Philadelphia zal de partij-elite dus de doorslag geven. In de tussentijd probeert Sanders om Clintons supergedelegeerden te laten overlopen. "We moeten ze ervan overtuigen dat Sanders verreweg de sterkste kandidaat is tegen Donald Trump", zegt zijn woordvoerder.
De campagne wijst onder meer op landelijke peilingen waaruit inderdaad blijkt dat Sanders een grotere marge heeft tegen Trump dan Clinton.
Clinton lijkt goed te weten dat ze de strijd tegen Sanders nog niet definitief heeft gewonnen. "Laten we blijven vechten voor elke stem", twittert ze.