Een gezonde ramadan begint bij jezelf
De ramadan is begonnen en daarmee ook de vastentijd voor moslims. Een periode van dertig dagen, waarin alleen na zonsondergang en voor zonsopkomst gegeten en gedronken mag worden. Veel niet-moslims vragen zich af hoe je dat volhoudt, zeker nu de dagen zo lang zijn. En is het eigenlijk wel gezond?
De 'Healthy Sisters' Najima en Rachida Kharbouch hebben een YouTube-kanaal waar ze onder meer tips geven om gezond te leven, ook tijdens de ramadan. Juist tijdens de vastenmaand kiezen veel moslims voor zoetigheid en bladerdeeghapjes die de trek snel stillen, maar niet gezond zijn. De zussen willen dat moslims gaan kiezen voor een gezonder alternatief.
De Healthy Sisters vinden het jammer dat vooral de traditionele gerechten met veel suikers op veel tafels staan tijdens de traditionele iftar, de maaltijd na zonsondergang. In veel islamitische gezinnen worden dan pannekoeken, baklava, dadels, vijgen en een voedzame dikke soep geserveerd. Na een vaak korte nacht is er 's ochtends nog de suhoor, een stevig ontbijt waarop moslims de rest van de dag moeten teren.
Najima en Rachida Kharbouch hebben de traditionele Marokkaanse gerechten niet afgezworen, maar in een gezonder jasje gestoken.
De 1001-pannekoek van onze moeder is zelfs lekkerder geworden.
"Onze moeder is een traditionele vrouw. Zij vindt het heel belangrijk dat die gerechten ook op tafel staan", zegt Najima Kharbouch. Een van die typisch Marokkaanse gerechten die de Healthy Sisters onder handen hebben genomen, is de zogenoemde 1001-pannenkoek. Die wordt normaal gemaakt van witte bloem, maar in de gezonde variant is de bloem vervangen door volkoren meel, zoals spelt- en boekweitmeel.
Veel mensen zeggen dat de pannekoek hierdoor lekkerder is geworden. Volgens de zusjes hoeft gezonder eten dus niet minder lekker te zijn.
Obstipatie
Najima Kharbouch waarschuwt vooral voor de traditionele bladerdeeghapjes. "Probeer die lege koolhydraten te vermijden, want ze bevatten bijna geen voedingsstoffen en geen vezels." De Marokkaanse adviseert moslims juist vezels te eten die onder meer in peulvruchten en volkorenproducten zitten. Want obstipatie is vaak een probleem voor veel moslims tijdens de vastenmaand. Weinig drinken, veel zoetigheid om de snelle trek te bevredigen zijn niet goed.
"Vasten is helemaal niet ongezond", zegt Najima. "Uit onderzoeken blijkt dat het lichaam wordt gereinigd en dat het positieve effecten heeft op hart- en bloedvaten. Het zijn lange dagen, maar het is best gezond."
Nu moeten vastende moslims, als het aan de Healthy Sisters ligt, nog leren om de zoetigheden meer te laten staan en te kiezen voor gezonde alternatieven. En vooral goed te drinken.