Yusra Mardini

Deze tien vluchtelingen gaan naar de Spelen in Rio

Vluchten voor oorlog, armoede of honger, en een paar jaar later alsnog naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het lijkt een droom, maar het wordt realiteit voor tien vluchtelingen die onder de vlag van het Olympisch Comité naar de Spelen mogen.

Uit meer dan veertig kandidaten zijn de tien sporters gekozen. Voor de goede orde: ze doen niet mee voor spek en bonen. Het zijn volwaardige deelnemers, die met geluk ook op het podium kunnen komen.

Dit zijn de tien olympische deelnemers

Een van de vluchtelingen is de Syrische Yusra Mardini. Een meisje van 18 met een heel bijzonder verhaal: ze stak de Middellandse Zee over met haar zusje en traint nu in Duitsland voor de Spelen.

Eerder maakten we al deze video over haar reis en verhaal:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

"Ja, dat wordt een heel mooie ervaring", zegt Yusra op de site van het IOC. "Zeker voor een meisje van 18. Ik ben heel trots, ook voor mijn familie en vrienden. Ik zal wel moeten huilen, ja."

De vluchtelingen die in het team zitten, willen graag door, vertelt Yusra. "Maar ze hebben niet de spullen en steun die ze nodig hebben. Als atleet denk je niet: ik kom uit Syrië, of Londen, of Duitsland. Je denkt alleen maar aan de wedstrijd."

Het is een symbool van hoop voor alle vluchtelingen ter wereld.

Thomas Back, voorzitter IOC

Het team staat onder leiding van Chef de Mission Tegla Loroupe, oud-wereldrecordhouder op de marathon. Het IOC wil een duidelijk signaal afgeven met het team. "Deze vluchtelingen hebben geen huis, geen team, geen vlag en geen volkslied", zegt Thomas Bach, voorzitter van het IOC.

Het team krijgt een huis in het Olympisch dorp en tijdens de openingsceremonie zal de olympische hymne worden gespeeld en dragen de atleten de olympische vlag. "Het is een symbool van hoop voor alle vluchtelingen ter wereld", zegt Bach. "En het maakt de wereld ervan bewust hoe groot de crisis is. Dit is een signaal aan de internationale gemeenschap dat vluchtelingen onze medemensen zijn en een waardevolle toevoeging zijn voor onze maatschappij."

Deel artikel: