'Steeds meer files op A4, ondanks 600 miljoen euro'
De grote ingreep op de A4 bij Leiden om het aantal files te verminderen, heeft niet geholpen. De ingreep kostte 600 miljoen euro, maar het is er volgens de ANWB en de Verkeersinformatiedienst (VID) alleen maar drukker geworden.
Een paar jaar geleden werd besloten de snelweg aan te pakken, omdat er veel files stonden. Er werden tijdelijk drie smalle rijstroken aangelegd en daardoor nam het aantal files flink af.
De definitieve oplossing die er sinds 2014 ligt, een hoofdrijbaan met twee rijstroken en een aparte parallelbaan naar Amsterdam, veroorzaakt volgens de ANWB en de VID lange files. De weg gaat bij Leiden even van drie naar twee rijstroken en daarna komt het verkeer van de parallelbaan er weer bij. Dat veroorzaakt opstoppingen.
Extra rijstrook
Volgens de VID kan het probleem voor een groot deel worden opgelost door de aanleg van een extra rijstrook naast de hoofdrijbaan. Daar is bij de aanleg van de weg al rekening mee gehouden.
Rijkswaterstaat ziet voorlopig niets in dat plan. De dienst zoekt de oplossing in het aanpassen van de wegmarkeringen en ruimere invoegmogelijkheden.
Al verbeterd
Volgens minister Schultz is de situatie op de A4 al verbeterd ten opzichte van het verleden, maar ze erkent dat er nog steeds problemen zijn. "Het is nu eenmaal een van de drukst bereden stukken van Nederland."
Ze verwacht net als Rijkswaterstaat veel van kleine verbeteringen zoals betere bewegwijzering. Een extra strook zou volgens haar in de toekomst eventueel ook nog kunnen. "Maar dat betekent ook weer een heel nieuw wegbesluit, dus dat heb je niet van vandaag op morgen gedaan", zegt de minister.