Sylvana Simons gisteren in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

OM kan niet alle beledigingen tegen Simons onderzoeken

De meeste mensen die Sylvana Simons op sociale media hebben beledigd, zullen vrijuit gaan. Er is zo veel gereageerd, dat het Openbaar Ministerie onmogelijk alle uitlatingen kan beoordelen.

Het gaat volgens justitie om zo'n 40.000 reacties. "Die kunnen we niet allemaal vervolgen", zegt persofficier Gabriëlle Hoppenbrouwers. "Dat zou het apparaat te veel belasten."

Het OM beperkt zich daarom tot de zwaarste gevallen. De selectie gaat wat justitie betreft in overleg met Simons. "Zij zal waarschijnlijk in de aangifte zelf al aangeven welke uitlatingen ze als heel discriminerend en beledigend heeft ervaren."

Ingewikkeld

Gisteren deed Simons aangifte bij de politie van racistische, seksistische en discriminerende reacties op haar toetreding tot de politieke beweging Denk. Het OM zei vorige week dat het zonder aangifte geen onderzoek kan beginnen.

Na de selectie komt de digitale recherche eraan te pas. "Die moet de uitlatingen linken aan personen, waarbij we soms de hulp van de sociale media nodig hebben. Omdat die niet altijd meewerken, moeten we soms vorderingen indienen. Dat kan betekenen dat het allemaal lang gaat duren", zegt Hoppenbrouwers.

'Onderzoek beledigingen Simons kan heel ingewikkeld worden'

Niet alle strafbare uitlatingen kunnen met resultaat worden vervolgd. "We kijken dan ook naar de haalbaarheid van de vervolging. Het kan heel ingewikkeld zijn, bijvoorbeeld omdat het om buitenlandse IP-adressen gaat."

De reacties die tegen Simons zijn gericht, hebben volgens Hoppenbrouwers parallellen met die voetballer Leroy Fer over zich heen kreeg toen hij eind 2014 een selfie van gekleurde Oranje-spelers op Instagram zette. De voetbalbond KNVB deed aangifte. "We hebben toen een heleboel reacties bekeken en een selectie gemaakt van mogelijk strafbare uitlatingen. Uiteindelijk zijn we ertoe gekomen om vier mensen te vervolgen, van wie er drie een geldboete hebben gekregen."

Enkele racistische reacties op de selfie van negen internationals

Dat maar een selecte groep wordt vervolgd, is volgens Hoppenbrouwers geen kwestie van rechtsongelijkheid. "Het gaat erom dat we grenzen stellen. Je hebt het hier over een botsing van grondrechten. Iedereen is vrij om te zeggen wat jij wil, maar er zijn grenzen. Of er nu honderd mensen worden vervolgd of drie, maakt niet zo veel uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl