Britten krijgen informatie op een bijeenkomst in Berlijn
NOS Nieuws

Angst voor brexit drijft Britse expat naar Duits paspoort

Onder Britten in Berlijn blijkt de interesse in Duitse paspoorten hoog. De expats zijn ongerust over hun familie en ondernemingen, mocht een meerderheid tijdens het referendum op 23 juni voor een brexit kiezen. Want dat kan negatief voor hun woon- en werksituatie uitpakken.

"Er zijn heel veel vragen onder de Britten hier, meer dan ik ooit had verwacht", zegt Jon Worth. Hij organiseert een brexit-infoavond voor Britten in Berlijn. Het aanstaande referendum en de stemprocedure voor Britten in het buitenland worden er veelvuldig besproken.

Paspoort

Veel van de aanwezige expats vrezen dat ze moeilijker werk kunnen vinden, mocht het tot een brexit komen. Sommigen nemen het zekere voor het onzekere en vragen een Duits paspoort aan.

Zoals de Britse Martin Gordon. Hij wilde de uitslag niet afwachten en ging voor de Duitse nationaliteit. "Omdat Groot-Brittannië nu nog onder de EU valt mag ik hier een dubbele nationaliteit hebben. Maar als ik uit een non-EU land kwam was dat niet het geval", aldus Gordon.

Gordon werkt al achttien jaar in Berlijn als studiomuzikant en producer. Het was niet de angst om zijn baan die hem naar het Burgeramt dreef, maar de toekomst van zijn zoon. Hieronder vertelt Gordon over zijn motieven om Duitser te worden:

'Ik heb mezelf nooit als niet-Europees beschouwd'

Hoewel de Britten in het buitenland elkaar volop informeren via Facebook-pagina's en informatieavonden, weet niemand wat er precies zal gebeuren als een brexit realiteit wordt.

"Als het Verenigd Koninkrijk zich relatief open op gaat stellen zoals Noorwegen nu doet, dan hoeven de meeste Britten hier zich geen zorgen te maken", zegt Jon Worth. "Maar het probleem is dat het pro-brexit-kamp juist stemmen wil winnen door streng te zijn tegen migranten uit andere landen. Britse expats kunnen op hun beurt dan ook een strenge behandeling terug verwachten."

De Duitse overheid heeft geen recente cijfers van het aantal paspoort-aanvragen door Britse inwoners, maar de interesse lijkt dit jaar aanzienlijk groter dan voorgaande jaren.

Dat merkt ook Torsten Kühne, werkzaam bij het Berlijnse stadsdeel Pankow. "Er is een duidelijke stijging in het aantal paspoortaanvragen door personen met een Britse nationaliteit. Ook krijgen we veel vragen van Britten over hoe zo'n paspoortaanvraag werkt. Daarbij wordt het aanstaande referendum vaak genoemd."

'Let's take back control'

Het brexit-referendum verdeelt het Verenigd Koninkrijk momenteel in een pro-EU en anti-EU kamp. Die laatste groep wil onder de slogan 'Let's take back control' meer te zeggen krijgen over de eigen wetten en grenzen.

Vooral de grote groep migranten uit Oost-Europa is hen een doorn in het oog. Tegenstanders van de brexit stellen dat het Verenigd Koninkrijk er economisch op achteruit zal gaan. Daarnaast maken zij zich zorgen om de veiligheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl