Spanje-Malta 12-1: omkoping, doping of pure pech?
Met de afwezigheid van het Nederlands elftal, deze zomer op het EK in Frankrijk, herhaalt de geschiedenis zich. Ook in 1984, toen het EK eveneens in Frankrijk plaatsvond, ontbrak Oranje op de eindronde. Spanje ging wel, dankzij een omstreden doelpuntenfestival tegen Malta.
In de poulefase kon Spanje het Nederlands elftal alleen passeren als de laatste kwalificatiewedstrijd met elf goals verschil gewonnen werd van Malta. Het werd 12-1. Spanje juichte, Malta was in misère gedompeld en Nederland miste het EK.
Imagoschade door nederlaag
In Malta voelde men zich na de nederlaag gekleineerd. De imagoschade voor het eiland zou zo groot zijn, dat mensen in Malta wilden dat het land stopte met internationaal voetbal. “De teleurstellende resultaten gaven een slecht beeld van ons land en ons volk”, weet George Abela, die in 1983 de president van de Maltese voetbalbond was en daarna tien jaar lang premier van Malta was.
Abela stelde kort na de wedstrijd een onderzoek in. Volgens hem dacht iedereen dat er matchfixing in het spel was. Het rapport werd nooit openbaar gemaakt, maar het onderzoek achtte matchfixing niet bewezen.
Amateurisme
Wel legde het rapport een grote mate van amateurisme bloot. Zo was de bondscoach al blij als bij een officiële training de helft van de selectie kwam opdagen. Toch is het niet enkel amateurisme dat de klok sloeg op Malta. “Helaas was onze voetbalbond de prostituee van Europa geworden”, meende Dennis Montebello, de voorzitter van de onderzoekscommissie. “We gingen in zee met degene die de beste deal had.”
De rondgang op Malta haalde meer boven water. Er werd een vliegtuig gemist, trainingen werden gesaboteerd, wedstrijden kregen op het laatste moment een nieuwe locatie toegewezen en Malta werd een dag voor het treffen met Spanje volledig ontregeld.
Ook de wedstrijd zelf zou door sabotage zijn ontsierd. In de rust zouden giftige citroenen zijn uitgedeeld, Spaanse spelers zouden groen schuim rond de mond hebben gehad en er zouden naalden en dokters in de kleedkamer zijn gezien.
Ook aan Nederlands adres zijn verwijten te maken. Een uitduel op Malta werd naar Aken verplaatst, in een stadion vol Nederlandse fans. Malta verdiende honderdduizend gulden aan de deal. En waarom stelde Nederland nooit een onderzoek in naar de dubieuze gang van zaken? Prevaleerde persoonlijk belang boven landsbelang?