NOS Nieuws

'Studenten krijgen in het tweede jaar geregeld negatief advies'

Studenten van hogescholen en universiteiten worden in het tweede jaar geregeld gedwongen te stoppen met hun opleiding, omdat ze niet genoeg punten hebben behaald. Dat schrijven het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) in een brief aan de Tweede Kamer.

De organisaties reageren daarmee op de uitkomsten van een experiment met het bindend studieadvies (BSA) in het tweede studiejaar. Minister Bussemaker zei dinsdag dat de BSA voor tweedejaarsstudenten van de baan is, omdat uit experimenten blijkt dat het niet werkt. Het levert te veel stress op voor studenten en studieresultaten gaan er niet op vooruit.

Vaak 'verkapte' BSA

Het ISO en het LSR willen de Tweede Kamer erop wijzen dat het voor veel hogescholen en universiteiten al een normale gang van zaken is om zo'n studieadvies voor studenten in het tweede jaar te hanteren. "Hoewel de wet zegt dat dit niet mag en de jurisprudentie zegt dat dit niet mag, blijven onderwijsinstellingen dit toch doen'', zegt het ISO.

De studentenorganisaties krijgen signalen dat er onder meer bij de Universiteit van Amsterdam, de TU Delft en Fontys Hogscholen zo'n 'verkapte' BSA geldt. Studenten die in het tweede jaar nog niet alle punten van hun propedeuse hebben gehaald, worden weggestuurd.

Voor studenten in het eerste jaar geldt er wel een officiële BSA, waarbij ze een bepaald aantal punten van hun propedeuse behaald moeten hebben om door te mogen naar het tweede jaar.

Onwetende student

Maar volgens het ISO en het LSR hanteren sommige instellingen dus ook aan het einde van het tweede jaar zo'n eis, terwijl dat niet mag. "Soms stellen hogescholen en universiteiten als voorwaarde om minimaal 30 punten van het tweede jaar te behalen, anders volgt alsnog een negatief advies", schrijven ze in hun brief.

"Studenten weten vaak niet dat scholen zulke eisen helemaal niet mogen stellen", zegt voorzitter Linde de Nie van het ISO. "Ze zijn zich niet voldoende bewust van hun rechten en ondergaan dit oordeel dus gewoon."

Experimenten

Eerder deze week oordeelde Het College van Beroep van het Hoger Onderwijs (CBHO) dat een onderwijsinstelling een bindend studieadvies maar één keer mag uitbrengen, zolang de student in de propedeuseperiode zit. De Universiteit Leiden deed toen nog een experiment met een BSA in het tweede jaar, maar stopte daar na de uitspraak per direct mee.

Er zijn nog enkele instellingen die experimenteren met het bindend studieadvies voor tweedejaarsstudenten. Minister Bussemaker heeft gezegd dat ze die proeven mogen afmaken "omdat ze daar nog van kunnen leren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl