Trots is hij zeker, maar de robots hebben het helemaal zelf gedaan. Onderzoeker Kunstmatige Intelligentie Guszti Eiben is de geestelijk vader van twee robots, die voor het eerst samen een nakomeling hebben geproduceerd.
In het lab van de Vrije Universiteit hebben Eiben en zijn collega's twee robots gebouwd: eentje in de vorm van een spin, de ander in de vorm van een hagedis. De robots moesten leren lopen, daarna mochten ze zich voortplanten. Robotseks dus.
Mijlpaal
Daar komt weinig smeerpijperij bij kijken, het gaat gewoon via wifi. Samen sturen ze het ontwerp van de baby naar een 3D-printer. De onderzoekers moesten de baby nog wel in elkaar schroeven.
De eerste robotbaby is een mijlpaal in de kunstmatige intelligentie. In de toekomst moeten robots zichzelf kunnen voortplanten, vindt Eiben, net zoals dieren of mensen dat doen.
Afkijken
"Wat als we in de toekomst robots naar Mars willen sturen? De mens kan nog zo z'n best doen om een robot te ontwerpen, maar eenmaal daar moet de robot zichzelf redden", zegt Eiben. Hoe robots zich moeten voortplanten hebben de onderzoekers afgekeken bij Moeder Natuur.
"Evolutie is een geweldige ontwerper, kijk maar naar de mens. We hebben ons door de jaren heen geweldig aangepast", zegt Eiben. De robots moeten met opties komen die de ontwerpers zelf niet hebben bedacht. Daarom is het evolutieprogramma expres willekeurig. "De robotbaby neemt eigenschappen over van de ouders, maar er kunnen ook mutaties optreden, net als in de natuur."
Hacking Darwin
Om evolutie te laten slagen, mag het belangrijkste evolutionaire principe niet ontbreken: survival of the fittest. Uiteindelijk planten alleen robots met succesvolle eigenschappen zich voort, precies zoals Darwin het heeft bedacht.
Er is eigenlijk maar één probleem met evolutie, het duurt zo lang. Daar heeft Eiben wat op gevonden: "Met robots kunnen we ook dingen programmeren die biologisch niet kunnen. Meerdere ouders bijvoorbeeld", zegt de professor. De ouders van de robotbaby zijn daarom ook geslachtsloos.
"Ook kan een robot dingen die hij heeft geleerd sneller overdragen dan in de natuur. Een gewone baby moet leren praten en lopen, een robotbaby kan dat gelijk."
Vanmiddag kon Eiben de robotbaby voor het eerst laten zien, op techfestival Campus Party in Utrecht. Compleet met beschuit met muisjes.