Dit ziekenhuis in Maarat al-Numan werd in februari geraakt bij bombardementen
NOS Nieuws

WHO: sinds 2014 duizend doden bij aanvallen op ziekenhuizen

Bij aanvallen op ziekenhuizen in oorlogsgebieden zijn de afgelopen twee jaar bijna duizend doden gevallen. Dat schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in de eerste brede studie naar dergelijke aanvallen.

In 60 procent van de gevallen werden de ziekenhuizen en klinieken met opzet onder vuur genomen; in meer dan de helft van de gevallen was de aanval het werk van regeringstroepen.

Volgens de VN-organisatie heerst er een alarmerend gebrek aan respect bij regeringen en gewapende groepen voor de gezondheidszorg.

Schending

De WHO telde 594 aanvallen op ziekenhuizen en klinieken in 2014 en 2015. Daarbij kwamen 959 artsen, verpleegkundigen, patiënten en bezoekers om.

"Patiënten worden in hun bedden doodgeschoten, medisch personeel wordt bedreigd, geïntimideerd of aangevallen, hospitalen worden gebombardeerd", schrijft de WHO die spreekt van een schending van het internationaal recht.

In Syrië werden veel klinieken en ziekenhuizen door het regeringsleger en Russische piloten onder vuur genomen. Die aanvallen gaan nog steeds door: in april en mei van dit jaar vielen tientallen doden bij bombardementen op ziekenhuizen in Aleppo.

Menselijke fout

In Afghanistan kwamen vorig jaar oktober zeker 42 mensen om toen Amerikaanse gevechtstoestellen een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen onder vuur namen. Hier lag volgens de Amerikaanse strijdkrachten een 'menselijke fout' aan ten grondslag.

Ziekenhuizen in Jemen waren vorig jaar het doelwit van luchtaanvallen door de internationale coalitie die door Saudi-Arabië wordt aangevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl