'Boswachter word je niet, het zit in je'

Gezocht: boswachter op Terschelling. Deze oproep van Staatsbosbeheer op social media leverde honderden likes en retweets op, maar ook al zeker 50 serieuze sollicitaties. En die zijn vooral van mensen die op dit moment helemaal geen werk hebben dat ook maar iets op dat van een boswachter lijkt.

"Ik word heel veel gebeld door mensen die vragen of het de moeite waard is om te solliciteren als je niet de juiste opleiding hebt", zegt Tamara Bok, gebiedsmanager Friese Wadden, die zich door de sollicitatiebrieven mag worstelen.

"Het zijn mensen die nu een kantoorbaan hebben, in een café werken en zelfs door iemand met een massagesalon. Afgelopen vrijdag had ik 44 gemiste oproepen van aspirant-boswachters."

Romantisch beeld

Maar waarom wil iedereen zo graag boswachter worden op Terschelling? "Veel mensen hebben een romantisch beeld van het vak", zegt Bok. "Ze zien het leven in alle vrijheid op zo'n eiland wel zitten, in plaats van op kantoor."

Want behalve dat het vak boswachter bij veel mensen tot de verbeelding spreekt, doet Terschelling dat blijkbaar ook. Op eenzelfde vacature in Zuid-Holland kwamen namelijk maar de helft van de reacties binnen.

Joeri Lamers.

Iemand die de gedroomde baan al heeft, is Joeri Lamers (32), die al zes jaar als boswachter op Terschelling werkt. Als hij een baan op kantoor zou hebben, zou hij naar eigen zeggen heel ongelukkig worden.

Vrienden zeggen 'jij zult wel vaak buiten zijn', maar dat is maar deels zo.

Joeri Lamers

"Vrienden zeggen 'jij zult wel vaak buiten zijn', maar dat is maar deels zo", zegt Lamers. Ook hij zit regelmatig in vergaderzalen of is bezig met administratie. Het idee dat hij de hele dag met de schep in de hand bezig is, klopt dan ook niet. "Maar ik kom alsnog wel vaak buiten, hoor. Bovendien ben ik wel altijd bezig met de natuur en het eiland, dus dat maakt het minder erg."

Altijd de boswachter

Als boswachter op een eiland als Terschelling woon je middenin je werk. Toen hij aan zijn baan begon, moest hij ook verhuizen naar het eiland. En dat was best wennen. "Je bent altijd de boswachter, ook in het café of bij de bakker. Je wordt ieder moment van de dag aangesproken door Terschellingers, want die kennen je."

Evert-Jan Woudsma.

Ook boswachter Evert-Jan Woudsma (46), die werkt in het Noordhollands Duinreservaat, moet bekennen dat het vak van boswachter wat geromantiseerd wordt. "Iedereen denkt bij een boswachter aan het beeld van een man met groene hoed die de hele dag fluitend door het bos loopt."

Foto's op Twitter

Aan dat beeld werkt hij naar eigen zeggen ook wel mee. Op zijn Facebook en Twitter deelt hij dagelijks mooie foto's van de natuur. "Ik heb maar weinig foto's van mezelf achter mijn computer, terwijl dat toch 50 procent van de tijd zo is", zegt Woudsma.

Toch is het romantische beeld volgens Woudsma ook wel terecht. "Je bent de hele tijd met natuur bezig, wie wil dat nou niet?"

Boswachter word je niet, het zit in je.

Evert-Jan Woudsma

Hij vindt de mensen die nu solliciteren boswachter "ongelooflijk dapper", zeker als ze op dit moment niet in dezelfde sector werken. "Je moet het maar durven om je pen of laptop te laten vallen en te verruilen voor een groen boswachterspak."

Ook zonder de juiste opleiding is wat hem betreft mogelijk om boswachter te worden. "Het gaat veel meer om passie. Boswachter word je niet, het zit in je."

Wie nog wil reageren op de vacature moet snel zijn, want vandaag sluit -ie. Volgende week maakt Bok een selectie en worden vier of vijf kandidaten uitgenodigd op Terschelling. "Om echt te laten zien hoe is het is om op het eiland te werken", zegt Bok.

Deel artikel: