'Jongeren moeten jongeren weerhouden van jihadisme'
Het bezorgt de veiligheidsdiensten hoofdbrekens: hoe tegenwicht te bieden tegen de geraffineerde internet-campagnes van extremistische organisaties, zoals IS? Vandaag start een tegencampagne die jongeren ervan moet weerhouden zich bij de terreurorganisatie aan te sluiten.
"Jongeren zijn daar gevoelig voor en daarom willen we jongeren hun eigen verhaal laten vertellen", zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof.
Dat tegengeluid is de afgelopen drie dagen georganiseerd tijdens een evenement. Daar hebben zowel moslimjongeren als niet-moslimjongeren uit verschillende Europese landen internetverhalen gemaakt waarmee ze een tegenwicht willen bieden.
We willen jongeren bereiken die in een beginfase zitten en zich afvragen: willen we wel in Europa zijn?
"Daarin vertellen ze over de waarden waar zij voor staan", zegt Schoof. "Dat zijn andere waarden dan die van Islamitische Staat. En dat je niet hoeft te radicaliseren om toch je plek te vinden in Europa." Die verhalen verschijnen de komende periode op internet.
Om mee te mogen doen, hebben de jongeren zich voor het evenement moeten kwalificeren. "Zo hebben we kunnen bekijken of hun verhalen effect kunnen hebben." Volgens Schoof is de internetcampagne een van de vele instrumenten om radicalisering tegen te gaan.
De internetverhalen hebben volgens hem weinig effect op jongeren die volstrekt geradicaliseerd zijn en op het punt staan af te reizen naar IS-gebied. "Maar wel jongeren die op zoek zijn naar een stukje eigen identiteit. Die in een beginfase zitten en zich afvragen: willen we wel in Europa zijn en is dit onze samenleving wel?"
We moeten voorkomen dat we overgaan tot een soort heksenjacht.
Dat terreurorganisaties online erg actief zijn, bleek afgelopen weekend nog. Gisteren dook onderzoekscollectief Bellingcat op een aantal foto’s die op social media waren gezet door IS-aanhangers. Samen met andere twitteraars wisten ze de locaties van de foto’s, waarvan ook een in Nederland, te achterhalen. De foto’s waren op internet verschenen na een oproep van de terreurgroep.
"Het is ongelofelijk behulpzaam", zegt Schoof. "Maar tegelijkertijd moeten we voorkomen dat we overgaan tot een soort heksenjacht." Hij benadrukt dat de veiligheidsdiensten altijd moeten controleren of het gaat om jongeren die aandacht willen trekken of dat zij echt oproepen tot een aanslag.